Koekjes Zoetigheden

Ghriba djal louz ou lcoco. Zachte amandel kokos koeken.

 

Dit zijn 1 van mijn favoriete koekjes maar ik maak ze niet zovaak. Niet omdat ze moeilijk zijn of ingewikkelde ingrediënten nodig hebben. Ook niet omdat ze best wel zoet zijn. Nee om de meest eenvoudige reden: ze zijn zo ontzettend snel op bij mij thuis. Of ik nu een grote portie maak of een kleine, ik heb huisgenoten die doen alsof het borrelnootjes  zijn.

En kan ik het ze kwalijk nemen? Nee want ook ik kan van deze koekjes blijven dooreten. Ze zijn zoet, notig, zacht en lekker ‘chewy’. Als lezer van de eerste uur vraag je je misschien af waarom ik dit recept dan niet eerder heb geplaatst? Dit komt omdat ik een kei ben in het niet opschrijven van de ingrediënten. Mijn hoofd is echt een zeef als het om recepten gaat, ik bak iets in de ochtend en ’s avonds weet ik niet meer wat ik er nu allemaal in gedaan heb. Men zegt dat het erger wordt naarmate je ouder wordt. Gaat dus nog erg leuk worden met het recepten delen wanneer ik 30, 40 en 50+ ben. Alhoewel, misschien heb ik dan wel een robotassistent rondlopen die exact noteert wat ik aan het doen ben.

Voor nu gaan we even terug naar het recept. Ik gebruik wéér kokos in een koekjesrecept maar dat is om een reden. De kokos proef je in dit koekje niet meteen terug maar het zorgt wel voor een mooie luchtigere structuur.

Ingrediënten:
Rasp en sap van 1/2 sinaasappel
100 gr kokos
110 gr suiker
375 gr amandelen met schil
3 eieren
mespunt bakpoeder
2 tl oranjebloesemwater

extra:
3 el oranjebloesemwater of 1 eiwit
40 gr poedersuiker

Bereidingswijze:
We beginnen met de droge ingrediënten. Maal amandelen, kokos en suiker zo fijn mogelijk en vermeng ze met elkaar en met de bakpoeder.
Voeg vervolgens de rasp en schil van de sinaasappel toe, daarna de los geklopte eieren en tenslotte de oranjebloesemwater. Roer tot alles natte ingrediënten zijn opgenomen. Het beslag is nattig.

Laat enkele minuten rusten.

Maak je handen nat (met oranjebloesemwater) en balletjes ter grote van een walnoot en druk deze een beetje plat (niet teveel want ze worden platter in de oven). Druk deze vervolgens in het oranjebloesemwater en daarna in de poedersuiker. Dit mag je heel royaal doen.
Wil je een meer harde suikerkorst klop dan een eiwit los en druk daar de koekjes in en vervolgens in de poedersuiker.

Bak de koekjes in 10-12 minuten af in een voorverwarmde oven op 190c. De koekjes horen ‘wit’ te blijven maar moeten wel een stevige buitenkant krijgen. Wanneer de koekjes klaar zijn, laat ze dan afkoelen op de bakplaat. Ze zijn namelijk nog erg zacht en breekbaar.

Afgekoeld kan je ze zeker nog een week bewaren in een afgesloten (lucht & vocht dichte) bak.

Zin in meer koekjesrecepten? Klik hier.
Zin in een andere ghriba koekje? Klik hier.

4 Comment

 1. Ha Fatima,
  Heb ze gemaakt. Alleen wel iets anders, omdat ik niet dezelfde ingredienten in huis had. Geen idee dus of mijn variant hetzelfde smaakt als de jouwe, maar ze smaakten goed.
  Ik heb ongeveer 250 gr amandelmeel gebruikt, ipv ze vers te malen (en toen was de zak leeg) en kokosmeel ipv de geraspte kokos uit jouw recept). Werkte goed!
  groet,
  Edith

  1. Dag Latifa,

   excuus voor de late reactie.
   Uit het recept haal je ongeveer 20-25 koekjes, het is natuurlijk afhankelijk van de grote van de koekjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.