Deegwaren Hartige broodjes Ramadan Vlees

Gehakt broodjes met ui, venkel en noten.

Echt van die ‘Arabische’-broodjes werden ze thuis genoemd. Broodjes uit het Midden-Oosten. En eigenlijk klopt dit ook wel. De vulling bevat smaken uit landen als Syrië, Irak maar ook uit Marokko, en Algerije. Voor het deeg kreeg ik juist weer inspiratie uit de Italiaanse keuken door er lekker veel olijfolie in te verwerken en de Italiaanse worst met venkel mij inspireerde om venkel te verwerken in de vulling. Dus houden we het gewoon op Nederlandse broodjes met gehakt, zachte ui, bijna onzichtbare noten en heerlijke geurige venkelzaad. Lekker met een kop thee of een warme kom soep

Deeg:
500gr bloem
2 tl suiker
1 tl zout
175 ml lauwwarme melk
130 ml olijfolie (niet te sterk)
30 gr verse gist

vulling
400gr gehakt
750 gr uien
1 tl zout
1 el venkelzaad
1 tl peper
1/2tl kaneel
1/4tl kardemom
50gr noten (walnoten en amandelen)
3 el olie
1 tl oranjebloesemwater ( aroma-water 1/2 tl)**

Bereidingswijze:

We beginnen met het deeg:
Los de gist met de suiker op in de lauwwarme melk.
Zeef het meel in een ruime kom en voeg het zout er aan de zijkant aan toe. Meng vervolgens melk en olijfolie er meteen doorheen. Je krijgt een best wel rare deeg, dat is redelijk normaal. Blijf nu gewoon nog minstens 5 minuten kneden totdat je ziet dat alle vocht en meel is opgenomen. Je deeg is vettig en ook dat is volgens de bedoeling. We gaan namelijk voor een knapperig maar toch zachte deeg. vet een kom licht in met olie en leg het deeg er in. Zet weg op een warme droge plek zodat het deeg kan rijzen (30 minuten of tot het deeg verdubbeld is.)

De deeg is aan het rijzen dus dan kunnen we beginnen met de vulling.
schil de uien en snipper deze grof (door de helft snijden, in halve ringen en vervolgens weer in kleine vierkantjes) fruit deze vervolgens op laag vuur tot ze heerlijk zacht zijn. Ik heb ze zeker 15minuten laten bakken. Schep de uien vervolgens uit de pan (mocht er teveel vocht uit de uien komen laat ze dan even uitlekken.
Bak vervolgens in de overgebleven olie het gehakt rul.
Rooster daarna de noten en venkel in een droge koekenpan. Laat kort afkoelen en maal ze grof.
Alle benodigdheden voor de vulling zijn nu klaar om samen te mengen tot 1 geheel. Daarvoor meng je de uien, gehakt, noten en tenslotte de specerijen en oranjebloesemwater.
Proef of alles naar smaak is en laat de vulling vervolgens afkoelen.

Pak het deeg dat nu wel gerezen moet zijn. Rol deze dun uit en druk er met een uitsteekvorm of glas rondjes uit. Je mag zelf beslissen hoe groot of klein je ze wilt maken. Leg op elke cirkel royale lepel vulling, het is afhankelijk van de grote van de cirkel hoeveel vulling je nodig hebt. De broodjes moeten goed gevuld zijn maar bij teveel vulling barsten ze open tijdens het bakken.
Om de deegrondjes dicht te krijgen vouw je de zijkanten in het midden naar elkaar toe, vervolgens druk je verder de randjes dicht tegen elkaar aan. Knijp alles goed aan en laat de broodjes 5 minuten rusten.

Bak ze vervolgens af in een voorverwarmde oven (190c) in 15 minuten mooi bruin en gaar.  Ze zijn zowel warm als lauwwarm lekker. Koud heb ik ze nog niet kunnen proeven.

Voor meer recepten met Arabische smaken klik hier.
Voor meer recepten van gevulde broodjes kijk hier, hier of hier.
Voor meer recepten met oranjebloesemwater klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.