Groenten Salade

Tomaat-ui salade met ingemaakte citroen dressing. (Salata ’n maticha, basla oe 7amd msayer)

Één van de bekendste en meest gegeten salade in Marokko bestaat uit tomaten en uien. Dat was het. Fijngesneden tomaat plus fijngesneden uien. Een eenvoudige beetje zure dressing van azijn en olie en dat was het. vaak wordt de salade nog opgevrolijkt met wat peterselie of misschien met een snufje peper.
Salata ’n maticha wa basla, de kans dat je het in Marokko geserveerd krijgt naast je bestelde vis of vleesspiezen is groot. Maar om nu een hele blog te wijden aan zo’n eenvoudige salade is een beetje overdreven, aangezien ik het hierboven al in 2 zinnen heb hebben kunnen uitleggen. Maar als ik het nu een klein beetje wijzig en er wat meer minder gebruikte ingrediënten aan toevoeg… dan is het een blogje waard.

Recept


Bereidingswijze:

1   kg tomaten naar keuze, vele soorten/kleuren zijn het leukst.*
2   grote rode uien of 3 kleine
4   takjes munt
10 takjes peterselie
5   takjes korianderblad

dressing:
1/2 ingemaakte citroen**
4    el olijfolie
2    el natuurazijn (Marokkaanse azijn)
1/2 tl komijn
1/2 tl peper
1    tl suiker
snuf zout

Bereidingswijze:

Laten we beginnen met de dressing. Pers het sap uit de ingemaakte citroen, haal vervolgens het vluchtvlees weg (deze gebruik je niet meer) en snij de schil in dunne reepjes en vervolgens  in hele kleine blokjes. Meng samen met het sap en de overige ingrediënten tot een dressing, laat deze even rusten en ga verder met de salade.

Snij de tomaten in stukken, het leuke is wanneer je gebruik maakt van verschillende vormen. De ene tomaatje in vieren en de andere door de helft.
Neem vervolgens de uien, ook daar vind ik het leuk om deze een beetje verschillend te snijden. Zo snijd ik van de helft van de uien hele dunne ringen en van de andere helft snipper ik fijn.
Haal de blaadjes van de munt, peterselie en koriander. Snij de blaadjes fijn. Meng alles samen met de dressing goed door. Serveer op kamertemperatuur samen met lekkere verse Marokkaanse brood, alhoewel een knapperig stokbrood ook erg lekker is.

Bovenstaande salade heb ik dan ook echt samen met wat brood gegeten. Maar zoals al in de intro vermeld de salade smaakt fantastisch met vlees/vis van de barbecue. Daarnaast is het ook smakelijk op een mezze/hapjes tafel vooral met wat zachte (ricotta)kaas of olijven. Of doe eens wat gekker en neem een pitabroodje die je vult met deze salade en deze ansjovis, kebab, falafel , kibbeh of  lever.

* Ik heb zelf gekozen voor de bekende snoeptomatenmix en voor superzoete mini cherrytomaten. De meeste supers verkopen nu heerlijke mixen. Maar je kan ook kiezen voor lekkere zoete trostomaten. Ga vooral los aangezien de tomaten de hoofdrol spelen.
**Ingemaakte citroenen kan je kopen bij Turkse/Marokkaanse winkels. En vele delicatessenwinkels verkopen het ook.

Voor meer recepten van salades klik hier
Voor meer recepten met ingemaakte citroen klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.