Deegwaren Zoete broodjes

Zoete kardemon & peer broodjes

Soms brengen kleine wijzigingen in je standaardrecept je iets nieuws en lekkers op. Zo wilde ik weer eens iets met kardemom bakken en zag dat er best wel veel peren in de fruitmand lagen. En zo ontstond de vulling voor deze broodjes. Zoet en kruidig door de kardemon. Als het kan gebruik dan Doyenne de Comice peren, of een andere variant die wat meer geurt dan de standaard conference peren.

Recept

Ingrediënten:
Voor ongeveer 20 broodjes

deeg:
250 ml room
500 gr tarwebloem
1 tl zout
1,5 tl kardemompoeder (hoe verser hoe beter)
0.5 tl korianderpoeder (optioneel, het geeft een extra zoete frisse en warme smaak aan de broodjes)
60 gr suiker
40 gr verse gist
50 gr roomboter

Vulling:
750 gr peer ( gebruik geen al te rijpe peren, deze zijn te vochtig namelijk)
75 gr suiker
75 gr roomboter
merg van 1 vanillepeul
0.5 tl kardemonpoeder

Overig:
1 ei om de broodjes te besmeren
ongeveer 50 a 75 gr amandelschaafsel
2 eetlepels jam om de broodje te besmeren.

Bereidingswijze:

Verwarm de room en smelt de boter.
Vermeng boter en room en voeg de gist toe zodat deze makkelijk smelt. En voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe behalve de bloem. Mix dit tot een dikke beslag en dan kan je de bloem in 2 delen toevoegen. Je hoeft het deeg niet stevig te kneden wanneer je merkt dat alle bloem is opgenomen kneed je het nog even kort door en dan is het klaar. Laat afgedekt op een warme plek 45 minuten rijzen. Let op: het deeg zal niet verdubbelen en dat wil je ook niet.

Rasp de peer en laat deze uitlekken in een vergiet. Druk er vervolgens met je handen zoveel mogelijk vocht uit.  Klop suiker en boter romig en roer er vervolgens de peer, vanille en kardemon door. Je kan de peer ook in blokjes snijden en de botercrème apart houden. In dat geval besmeer je het deeg met de botercrème en verdeel je de peer stukjes over de deeglap.

Rol je deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Smeer de vulling over de deeglap waarbij je aan de lange zijde 1 cm vrijlaat. Rol vervolgens aan de andere lange zijde op. Snij de deegrol nu in plakken van 2 cm dik en leg deze op een bakplaat (je hebt zeker 2 bakplaten nodig). Laat de broodjes afgedekt nog 10 minuten rijzen.
Besmeer met een losgeklopte ei en bestrooi ze (als je wilt) royaal met amandelschaafsel.

Pear almond rolls

Bak ze in een voorverwarmde oven (190c)  goudbruin in ongeveer 20 minuten.  Laat afkoelen en besmeer ze vervolgens met verwarmde abrikozenjam voor een mooie glanslaag.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.