Vegetarische gerechten

Kikkererwtenstoofpotje met rozijnen en harissa

Recepten die je voor verschillende doeleinden kan klaarmaken zijn toch de leukste recepten? Want wat is bovenstaande eigenlijk: een (warme) salade of vegetarische tajine gerecht bijvoorbeeld?
 Ik weet het niet en noem het daarom maar een stoofpotje om het beestje maar een naam te geven. Het leuke aan dit gerecht is dat je het koud kan eten, lauwwarm en ook warm. Je kan het serveren op gegrild (stok)brood of samen met rijst, couscous of bulger. Klaargemaakt in een tajine kan je het ook prima eten met heerlijk warm Marokkaans brood. Eveneens is het lekker om een kom te vullen en deze met een lepel uit te lepelen. En tenslotte kan je het prima van te voren bereiden, bewaren en een andere dag weer opwarmen, want er gebeurt iets speciaals met peulvruchten wanneer je ze opnieuw opwarmt. 

Recept

Ingrediënten:
2el neutrale olie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 wortels
1 tomaat
3 el blanke/gele rozijnen (of neem in stukjes gesneden gedroogde abrikozen)
½ bos peterselie (koriander is ook lekker, neem dan 1 hele bosje) *
1,5 tl komijn
1/2tl kaneel
1tl paprikapoeder
1 a 2 tl harissapasta (of sambal)
1 tl tomatenpasta
1 tl gemberpoeder (of 1/2 tl gemberpasta)
1/2 tl kurkumapoeder
1 tl korianderpoeder
3 el water
400gr gekookte kikkererwten**
Optioneel: De blaadjes van 3 takjes munt
Bereidingswijze:
Verwarm in een grote steelpan de olie en bak daarin de ui glazig.  Voeg alle specerijen en knoflook toe en bak deze nog even een half minuutje mee. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, behalve de peterselie en kikkererwten. Kook ongeveer 10minuten, voeg dan de kikkererwten toe en kook nogmaals 7 minuten.  Proef of alles naar smaak is en voeg eventueel nog wat zout of harissa toe naar smaak. Wil je de kikkererwten samen met bijvoorbeeld couscous oid serveren, voeg dan nog 2 el water toe zodat je meer saus hebt.
Eet je de kikkererwten koud, voeg dan wanneer ze zijn afgekoeld nog wat fijngesneden peterselie en/of munt toe.
En dat was het, easy peasy.
 * Ik heb het recept met zowel peterselie als met koriander gemaakt. Peterselie heeft mijn voorkeur wanneer je de kikkererwten lauwwarm/koud gaat eten. Ga je voor een warm stoofpotje dan vind ik koriander toch iets lekkerder.
** Dit zijn 2 blikken kikkererwten of 175gr ongekookte kikkererwten die je eerst moet wellen en koken voor je ze toevoegt. 

2 Comment

  1. Dag Lonneke,

    ik vind persoonlijk harissa iets scherper dan sambal, sambal heeft soms een wat meer zoetige nasmaak terwijl harissa iets scherper is. Daarnaast is harissa kruidiger door de specerijen. Bij dit recept zou je ook sambal kunnen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.