Informatief

Ramadan 2015, the spirit

Vandaag is wereldwijd de Ramadan begonnen. Voor het eerst in vele jaren beginnen alle islamitische landen op dezelfde dag. Het kan je haast niet ontgaan zijn, sociale media barsten met berichten, de dadels zijn overal uitverkocht en steeds meer supermarkten (vooral in grote steden) creëren een ramadanhoekje.

Gisteren in bed bedacht ik mij  dat er miljoenen mensen over de hele wereld vandaag gaan vasten, in elk land terwijl zal er wel iemand vasten. Het heeft wel iets machtigs prachtigs als je er zo over nadenkt. Toen ik opstond voor de nachtmaaltijd besefte ik dat er nu overal ter wereld mensen opstaan om iets te eten of drinken.
 
Moet ik nu op jullie moslims letten?
Neejoh, doe waar je zin in hebt. Eet en drink vrolijk door en leef je leven. Excuseer je alstublieft niet als je over eten praat, ik praat toch gezellig mee. Voel je niet slecht als je naast mij gaat eten, i can handle that. Stel je vragen hoe dom je ook denkt dat ze zijn, moslims stellen dezelfde vragen namelijk ook aan elkaar en aan hun geleerden.  
         Wil je een dagje meedoen? Over de jaren heen heb ik op school/stage/werk altijd mensen ontmoet die graag eens een dagje wilden vasten: om het eens te proberen. Doe dat vooral, vraag in je omgeving of je eens ergens een iftar (zonsondergangs maaltijd) kan nuttigen. Vele studentenverenigingen, moskeeën en andere organisaties organiseren een iftarmaaltijd voor geïnteresseerden. Of ga naar bijvoorbeeld het ramadan festival bij de bazaar
bron: The muslimshow (facebook)
Maar je mag dus niet eten en drinken?
Nu weet ik dat ik een receptenblog heb en jullie mij vooral kennen in combinatie met éten. En ik hou ook van eten,  ook in de ramadan. Toch wil ik even duidelijk maken dat de ramadan meer is dan alleen het ‘niet  eten en drinken’. Het is een maand van bezinning;  een maand waarin je je eigen bloot legt; je je religiositeit onder een vergrootglas zet, je nadenkt over het leven, je wat meer om je heen kijkt.

En dat is echt niet makkelijk, we leven in een tijd waarin we geleefd worden en waarin we soms praktisch niet aan ons eigen kunnen denken. Iedereen is druk met druk zijn. Alleen al met deze blog, genoeg recepten die ik heb gemaakt maar de tijd om ze te fotograferen en het recept te typen mis ik. En zo is dat ook als ik kijk naar mijn mate van religiositeit en zelfbewustzijn. Het is allemaal net niet zoals je het wilt hebben.  Ik merkte de afgelopen 2 jaar dat de ramadan voorbij vloog. Opeens  begin je aan de laatste dagen en besef je:  ik heb de ramadan doorlopen maar ik miste de beleving of het gevoel.  Dus voor mij persoonlijk zal deze ramadan anders gaan dan normaal. Ik wil zelf meer de nadruk leggen op het spirituele gedeelte van de ramadan en vooral ook mijn eigen doen en laten eens analyseren. Hoe kan ik een betere versie van mijzelf worden,  hoe kan ik een betere mens worden in het algemeen en wat wil ik nou in het leven?

Daarom voor mijzelf en voor alle anderen:
Mabrouk Ramadan

 

Veel succes met je wensen en doelen voor deze maand

Ps. morgen weer een food-stukje, kan je niet wachten kijk dan hier: ramadan recepten

bron foto: 

 

2 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.