Vegetarische gerechten

Qabali Pilau : Afghaanse rijst met wortel en rozijn.

Er moeten in Nederland echt véél meer Afghaanse restaurants en eettentjes komen. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon in de stad een bakje Pilau to go kan halen…. fabeltastisch toch!!
Dus als tip van mij aan alle ‘afghaansnederlandse’ medelanders: open een restaurant of kom naast mij wonen.

Voor nu moet ik het gewoon zelf maken al heb ik natuurlijk wel om advies en recepten gevraagd bij diegenen die dit gerecht nog beter kennen dan dat ze zichzelf kennen. Qabali Pilau noemt men niks voor niks hét nationale gerecht van Afghanistan, een gerecht dat niet mag ontbreken bij feesten.
Nu blijkt zoals bij zoveel recepten dat er verschillende mogelijkheden zijn om qabali pilau te maken. Met of zonder vlees, met andere kruiden en zoeter. Ik heb nu een versie zonder vlees gemaakt die je kan gebruiken als bijgerecht, zelf had ik reepjes lamsvlees in een kruidige tomatensaus erbij geserveerd.

Let op: je kan natuurlijk alle stappen vereenvoudigen maar de rijst smaakt op deze manier echt veel lekkerder. Ik heb het ook anders geprobeerd en dat is toch minder lekker. Lees eerst alles rustig door, je kan bepaalde handelingen prima door elkaar heen  en tegelijkertijd doen zolang je maar weet wat de volgende stap is.

Recept


Ingrediënten:

500gr basmatirijst
2 blokjes kippenbouillon (of zelfgemaakte kippenbouillon)*
5  wortels
200gr rozijnen
100gr ongepelde pistachenoten of ongeveer 50gr gepelde
2 el zonnebloem olie of  geklaarde boter/ghee/oudi
4 el olie voor de wortels
1 el suiker

plukje saffraandraadjes
100ml kokend water
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl kardemonpoeder
1/2tl kaneelpoeder

Bereidingswijze:

Voorbereiding:
1) Als eerst gaan we de rijst weken. Stop de rijst in een vergiet en spoel de rijst goed af.
Leg vergiet mét de rijst vervolgens in een bak met water, zorg ervoor dat de rijst onder water zit. Als dit niet lukt doe dan de rijst in een bak met water. Het werken met een vergiet maakt het alleen maar makkelijker.
2) Snij ondertussen de wortel in luciferdikke slierten, te dikke wortelslierten worden moeilijk gaar en te dunne zullen als snel te gaar worden.
3) Snij of hak  de pistache in dunne grove stukken naar keuze.
4) Was en wel de rozijnen kort en dep ze droog.
5) week de saffraandraadjes in 100ml kokend water

En nu aan de slag

Bak de wortelreepjes in 4el  olie tot ze zacht worden, blijf roeren. Voeg na 5 minuten de suiker toe en laat nog 10minuten bakken, blijf roeren zodat de suiker niet aanbrand. Haal vervolgens de wortels uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier, bak dan de rozijnen in dezelfde pan totdat ze opbollen. Laat ook de rozijnen uitlekken op keukenpapier.

Haal de rijst  uit het water en laat uitlekken. Kook de rijst in de bouillon of in water met de bouillonblokjes ongeveer 5 minuten, de rijst moet absoluut niet gaar worden je wilt dat deze ‘beetgaar’ is. Neem om te testen een paar korrels rijst tussen je vingers als ze al wat zacht zijn maar niet tot moes gedrukt kunnen worden dan is het prima. Giet het water af en laat de rijst in een vergiet kort  uitlekken.

Neem nu de pan waarin je de rijst gekookt heb, een pan van redelijke grote en liever breed dan hoog.
Giet de 2el olie of ghee daarin en leg de rijst daarover.
Strooi de kruiden over de rijst en roer deze rustig door. Maak vervolgens een gat in het midden en leg daarin de wortels en rozijnen. Giet het saffraanwater (inclusief saffraandraadjes) over de rijst. Doe vervolgens een theedoek om de deksel heen** en kook/stoom de rijst op zacht vuur voor  ongeveer 30minuten.

De geur die vrijkomt is fantastisch. Serveer vervolgens de rijst (en die lekkere harde stukjes onderin de pan zijn heerlijk), bestrooi met de wortels, rozijnen en pistachenoten.

En ik had nog een daglicht foto van een restje

*Vegetariërs kunnen natuurlijk groentebouillon gebruiken.
** De theedoek zorgt voor een stoomeffect. Neem een theedoek leg daarop de deksel en trek de punten over de deksel heen naar elkaar toe, je kan er een knoop inzetten of met een veiligheidsspeld vastmaken. Let erop dat de theedoek niet over de pan tegen het vuur aanvalt!

8 Comment

 1. Salam, ik wil graag vandaag het recept uitproberen. Maar wanneer gebruik jij de 2 blokjes kippenbouillon. Want ik zie het niet terug in de uitleg. Alvast bedankt

 2. Hallo Fatima,
  Ik ga het deze week weer eens maken. Nu lees ik dat jij reepjes lamsvlees in een kruidige tomatensaus erbij serveerde.
  Heb je daar ook een voorbeeld-recept van? Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Lang leve de internationale keukens in Nederland !

 3. Dag Frans,

  om heel eerlijk te zijn kan ik mij niet meer herinneren wat voor lamsvlees ik er toen bij heb geserveerd. Waarschijnlijk heb ik de reepjes lamsvlees aangebakken met reepjes ui en knoflook. Om er vervolgens een paar geraspte tomaten en een beetje tomatenpuree bij te doen. Qua kruiden zal ik de typische marokkaanse kruiden gebruikt hebben zoals paprikapoeder, kurkuma, komijn, peper, zout en fijngesneden koriander&peterselieblad.

  Bij de recepten pagina staat ook een lekker recept van gehaktballetjes in saus en van reepjes lamsshoarma.
  Hopelijk vind je die recepten ook lekker.

  Groetjes Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.