Vlees Vlees, gevogelte en vis

Tajine: Geitenvlees met uien, tomaat en olijven.

Soms krijg ik zo’n zin in een traditionele tajinegerecht met alleen maar uien, tomaat en olijven. In Marokko eet ik zulke tajine gerechten zo vaak, vooral als ik daar onderweg ben kan je mij blij maken met een zo’n tajinegerecht. In de zuidelijke regio’s  bevatten zulke tajine langs de weg vaak lams-, schapen- of geitenvlees. En dan heel veel ui met wat zure olijven.

Recept


Ingrediënten:  voor 5/6personen of 1 grote tajine

1 kilo geitenvlees in stukken met bot (ik had schoudervlees)
750gr uien (liefst rode maar witte zoals op de foto is ook prima)
1 grote tomaat
100gr olijven
klein bosje fijngesneden koriander (4 el)
2tl zout
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma (geelwortel)poeder
1/4 tl peper
1/2 tl komijn
2 el olijfolie
1 el zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Snij de uien door de helft en vervolgens in zeer dunne plakjes, schud ze los zodat je allemaal losse sliertjes ui krijgt.  Snij de paprika in reepjes en de tomaat in plakjes. Giet wat heet water over de olijven zodat het zoute/zure afneemt.
Zet de tajine op het vuur en laat deze warm worden (gebruik een vuurverdeler). Doe de olie in de tajine als deze warm is geworden. Wanneer de  olie warm is kan je de stukken vlees erin leggen, bak het vlees aan  beiden kanten aan. Voeg vervolgens de specerijen toe en 3/4 van de koriander en bak het vlees nog even door.

Verdeel de stukken vlees mooi over de tajine, zorg ervoor dat bot en vet naar beneden ligt en de vleeskanten naar boven (ivm aanbranden). Verdeel de uien over het vlees en daarna de overige groenten. Bestrooi met de overige koriander.

Deksel erop, vuur zacht en laat de tajine 2,5 tot 3 uur koken. Het hangt af van het vlees, het vlees van een jonge geit heeft minder tijd nodig dan dat van een oudere geit.  In principe hoef je geen water toe te voegen, de uien laten genoeg vocht los. Als er teveel vocht  in de tajine zit dan kun je de tajine nog 15 minuten laten koken op hoog vuur.  Bij te weinig vocht kun je altijd een beetje water toevoegen. Proef tussendoor de jus of deze genoeg zout bevat.

 

Tajineles nummer 1: Vergeet niet de rand schoon te maken voordat je de tajine serveert of fotografeert ;).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.