cake Zoetigheden

Dadel-hazelnoot cake met oranjebloesemwater.

Vandaag een recept voor een huiselijke cake.Omdat de basis en de inspiratie komt van de Engelse fruitcake moest ik tijdens het bakken ook gewoon de hele tijd denken aan een high tea, ik ben zelfs zo vreemd dat ik in mijn hoofd de ingrediënten op zijn Engels ga uitspreken. En ik kan geen Engels, echt niet. Serieus, ik ben soms zo vreemd, but i like being weird en meer mensen zouden dat moeten denken. Omarm je innerlijke ‘gekheid’.
Over de cake: het is geen standaard cake, de structuur is ook een beetje anders dan normaal. Het is zo’n cake die je eet met een grote mok thee terwijl het regent (of sneeuwt) buiten. Ja, ik zie het al helemaal voor me, zo at ik de cake zelf namelijk ook.

‘Well my dear, bake the cake and have some old English blend tea’

Recept

Ingrediënten:

100gr hazelnoten
150gr dadels*
50ml oranjebloesemwater + 50 ml warm water

150ml warm water
10gr bakpoeder, gezeefd
2 eieren, losgeklopt
100gr suiker
50gr gesmolten boter, afgekoeld
Rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
120gr bloem (gezeefd)

170c & 45-60min.
extra: poedersuiker

Bereidingswijze:

We beginnen eerst met de voorbereiding. Daarvoor rooster je de hazelnoten goudbruin in de oven, dit duurt zo’n 10 minuten.  Daarnaast ontpit je de dadels, snijd deze in ringetjes en laat ze een half uur weken in de oranjebloesemwater en 50 ml warme water. De hazelnoten laat je afkoelen, je wrijft de velletjes eraf  en hakt ze vervolgens grof.

In de tussentijd kan je alle overige ingrediënten klaar zetten, het mixen van het beslag is namelijk snel gedaan. Vergeet ook niet de oven voor te verwarmen op 170c.

Wanneer het half uurtje voorbij is neem je een mengkom en giet daarin de dadels inclusief weekwater en de hazelnoten in. Voeg dan 1 voor 1 de overige ingrediënten toe terwijl je met een pollepel blijft roeren, zorg er wel voor dat je telkens voordat je een andere ingrediënt toevoegt je zo’n 5 a 10 tellen roert.

Besmeer een rechte cakevorm** met olie, bepoeder met bloem en giet het beslag erin.
Bak de cake af. Door de dadels zal de cake wat donkerder zijn dan een normale cake.

Bestrooi met poedersuiker en neem er een lekkere glas thee bij. De cake smaakt een dag later nog lekkerder.

* Bij cakes gebruik ik vaak Deglet Nour (Tunesische) dadels,  omdat ik vind dat deze dadels iets steviger zijn en na het weken &koken nog steeds een beetje stevig zijn. Je mag ook andere varianten gebruiken zolang ze maar niet te zacht zijn want dan smelten ze helemaal weg in de cake.
** Een standaard rechte vorm is prima. Je kan ook een 22cm ronde vorm gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.