Koekjes Zoetigheden

Ghriba djal smida: Griesmeelkoekjes met kokos of venkel.

Ooit, ja ooit heb ik heerlijke griesmeelkoeken gehad. Die kwamen uit een kleine bakkerij in een kleine stad ergens in het Souss-Vallei. De smaak van de koekjes heb ik ondertussen verheven tot de allerhoogste niveau. Maar ik heb ze nog niet kunnen namaken helaas. Ik denk dat ik in de afgelopen 5 jaar heel wat recepten voor griesmeelkoekjes heb uitgeprobeerd.  Veel lijken niet eens op mijn ultieme koekje, maar dat maakt ze niet minder interessant. Onderstaand recept is bijvoorbeeld een favoriet geworden.

Recept

Hieronder staan 2 varianten die beiden erg lekker zijn. De venkelzaad variant is iets krokanter terwijl de kokosvariant zoeter en geuriger is.  Het recept is in principe hetzelfde maar voor de duidelijkheid heb ik ze beide uitgebreid opgeschreven. Per recept krijg je ongeveer 25 koeken.

Ik was bij het publiceren van het recept vergeten de suiker te vermelden in de ingrediënten. Roel  van Koken met Roel (fb)bakte de kokosvariant meteen (dus zonder suiker) en vond deze erg lekker. Je kan de koekjes (vooral de kokosvariant) blijkbaar ook prima zonder suiker bakken. De hoeveelheid suiker die je toevoegt is afhankelijk van hoe zoet je smaak is.

Kokos variant:

400gr griesmeel fijn

100gr bloem
100 gr kokos
75 a 100gr suiker
110ml olie
150ml melk
1 ei
bakpoeder (15gr = 1 zakje)
1 zakje vanille suiker.
Extra: 100 grove griesmeel (moyen) om de koekjes in te rollen.
Bereidingswijze:

Meng alle droge ingrediënten.
Meng alle natte ingrediënten
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng snel en kort door.
Vorm bolletjes ter grote van een walnoot door een stukje deeg tussen 2 handen rond te draaien, druk ze vervolgens met je handen voorzichtig platter. Rol ze door de grove griesmeel en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Bak ze in een verwarmde oven (200c) in 10 tot 15 minuten goudbruin. Laat helemaal afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht.

Venkelvariant:

300gr griesmeel fijn
300gr griesmeel grof
100gr bloem
75 a 100gr suiker
150ml olie
175ml melk
1 ei
bakpoeder (15gr= 1 zakje)
2 el venkelzaad
Extra: 100 grove griesmeel (moyen) om de koekjes in te rollen.
Bereidingswijze:

Meng alle droge ingrediënten.
Meng alle natte ingrediënten
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng snel en kort door.
Je zult zien dat dit deeg natter is dan de kokosvariant, dit komt omdat kokos an sich voor vochtigheid zorgt, het uiteindelijke resultaat is praktisch hetzelfde.
Vorm bolletjes ter grote van een walnoot door een stukje deeg tussen 2 handen rond te draaien, druk ze vervolgens met je handen voorzichtig platter. Rol ze door de grove griesmeel en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Bak ze in een verwarmde oven (200c) in 10 tot 15 minuten goudbruin. Laat helemaal afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht.

3 Comment

  1. heb het gemaakt maar er zit wel weinig smaak aan terwijl ik er nog een extra vanille stokje en kaneel erbij heb gedaan en 50 suiker 50 vanille suiker
    maar zeker leuk je kan ze dicht naast elkaar leggen omdat ze weinig uitlopen

  2. Dag Robin,

    Wat jammer dat ze voor jou weinig smaak hebben. Ik kan niet zo snel bedenken waarom dat zo is, wellicht verschillende smaken. Of de onbekendheid met(marokkaanse) griesmeelkoeken. De nadruk ligt dan vooral op de crunchy griesmeelsmaak zelf. Of misschien dat de kokosvariant meer smaak heeft voor jou?

    Groetjes Fatima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.