Groenten

Beqoula van boerenkool & spinazie

Beqoula/Khobiza is een lauwwarme bladgroentesalade, gemaakt van gestoomde en vervolgens gebakken bladgroenten. Het is een zeer bekend gerecht in Marokko en men eet het voornamelijk met brood.

Ik ben er eindelijk achter gekomen wat de Nederlandse benaming is voor beqoula (of khobiza). Via de Franse (Mauve) en de Engelse (Mallow) kwam ik terecht op ‘Groot Kaasjeskruid‘. En warempel, daar kan ik het zaad van bestellen. Volgend jaar kan ik, hopelijk, mijn eigen beqoula plukken. En dan hoop ik dat ik ook daadwerkelijk met beqoula te maken heb.
Maar voor nu gebruik ik gewoon spinazie en boerenkool om toch in de buurt van de beqoula smaak te komen.

ReceptIngrediënten:
300gr boerenkool (fijngesneden)
400gr spinazie (fijngesneden)
flinke bos koriander fijngesneden
2 teentjes knoflook (geperst/geraspt)
4 el olijfolie 
1 tl paprika poeder
1/2 tl tot 1 tl cayennepoeder of harissapoeder 
1 tl komijnpoeder
zout naar smaak
sap van een halve citroen
1/2 gepekelde citroen

Serveren: 
1 el olijfolie
evt. roodpaarse olijven

Bereidingswijze:
Kook de boerenkool en spinazie apart van elkaar gaar in een beetje water. Beiden zullen ontzettend slinken. In principe kan je beiden ook stomen i.p.v. koken, ikzelf vond ze gekookt iets lekkerder.

Laat de bladgroenten afkoelen en druk vervolgens zoveel mogelijk water weg. Als de groenten nog veel water bevatten zal het bakken erg lang duren.
Neem een brede steelpan, voeg olie toe en bak de knoflook glazig. Voeg de bladgroenten toe en alle overige ingrediënten behalve de gepekelde citroen. Neem  het vruchtvlees uit de gepekelde citroen en pers deze uit boven de bladgroenten.
Bak de groenten vervolgens zo droog mogelijk dit duurt 10 tot 20 minuten afhankelijk van het vochtgehalte van de groenten. Leg de laatste 2 minuten de gepekelde citroen op de groenten zodat deze een beetje  kan meewarmen.

Serveren:
Neem de gepekelde citroen en snij de schil in dunne reepjes.  Verdeel de bladgroenten op een schaal, bedruppel met een beetje olijfolie, versier met de citroenschilreepjes en eventueel met roodpaarse olijven.  Serveer lauwwarm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.