Deegwaren Hartige broodjes Ramadan

Batbot gevuld met gehakt en groenten

De Marokkaanse variant van een pitabroodje heet ‘batbot’ (spreek uit als bàtbood). Broodjes in allerlei diktes en grootes te vinden, ook de recepten zijn veelzijdig. Hieronder een recept voor batbot die ik altijd gebruik wanneer ik de broodjes achteraf wil vullen, met dit recept en genoeg rijstijd puffen de broodjes goed op. Je kan de broodjes natuurlijk vullen naar keuze.

Recept


Hieronder het recept voor de batbot en de vulling. Zelf vind ik het lekker om de broodjes afgekoeld te vullen met de lauwwarme vulling. De broodjes kun je door midden snijden, doordat de broodjes hol worden van binnen hoef je niet te snijden, je kan ze gewoon vullen.  Zorg ervoor dat de vulling niet te nat is,

Batbot:

Ingredienten voor 8 a 10 middelgrote batbots.:
300gr griesmeel
200gr bloem
+-325 ml lauwwarm water
7gr gedroogde gist
10gr zout

Bereidingswijze:

Meng griesmeel, bloem, gist en zout. Voeg beetje voor beetje het water toe en kneed de massa tot een elastische zachte deeg. Laat vervolgens een uur rijzen of tot het deeg verdubbelt is.

Kneed vervolgens nogmaals door. Rol het deeg uit tot ongeveer 2cm dikke lap en steek daar rondjes uit naar keuze. Leg deze rondjes op een met bloem bestoven ondervlak en bedek ze met een doek. Laat vervolgens zo’n 20minuten rijzen.

Verwarm een koekenpan, liefst een makla of anders een gietijzeren variant als je die hebt. Wat ik altijd doe, vooral bij een makla/gietijzerenpan is deze op hoog vuur gloeiendheet laten worden en vervolgens het vuur middelzacht te draaien om te beginnen met bakken. Om de batbots mooi te bakken is het belangrijk om ze meerdere malen om te draaien tijdens het bakproces. Je legt de deeg in de pan (geen olie gebruiken!) en na 30seconden kun je hem al omdraaien. Schuif met de broodjes en draai ze om de minuut om totdat je ziet dat ze opbollen. Wanneer ze helemaal hol zijn geworden haal je ze uit de pan en legt ze onder een doek zodat ze lekker zacht blijven. Worden de broodjes niet hol? Geen probleem , wanneer ze aan beide kanten mooi bruin zijn geworden dan kun je ze uit de pan halen.

—————

Vulling

Ingrediënten:
400gr gehakt (naar keuze ik gebruikte rundergehakt)
1teen gehakt
3 uien
1 rode paprika
1 tomaat
1el tomatenpuree
2 el olijfolie
1 el zonnebloemolie
1tl zout
2 tl komijn
2 tl zoete paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
snufje peper
voor een beetje pit kan je wat harissa, sambal of chilivlokken toevoegen.
evt. olijven in ringetjes toevoegen
evt. courgette in kleine blokjes

Bereidingswijze:

Bereid de groenten voor. Hiervoor snij je de uien, paprika en tomaat in kleine blokjes en pers je de knoflook fijn.
Verwarm de olie in een pan en bak daarin het gehakt rul, voeg na 5 minuten de uien toe zodat deze lekker zacht worden. Wanneer uien en gehakt er gaar zijn voeg je de overige ingrediënten toe en laat je alles op zacht vuur koken. Na 15 minuten is het klaar en is het meeste vocht verdampt. Proef voor de zekerheid of er genoeg zout in zit.

ps. Je kan andere groenten gebruiken natuurlijk, dit maal heb ik courgette toegevoegd andere keren heb ik olijven, wortel, aubergine of allerlei koolsoorten toegevoegd.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.