Deegwaren Hartige broodjes Ramadan

Afghaanse bolani met prei

Bolani is een Afghaans gerecht bestaande uit een ongerezen, (vaak) vegetarisch gevulde gebakken platbrood. Ontzettend lekker en je eet met gemak méér dan je zou moeten. Gevuld met prei is mijn lievelingsvariant.

Ps. je moet echt zoveel mogelijk mensen leren kennen uit verschillende (culturele) keukens, je leert zo makkelijk iets nieuws want echt elke keuken heeft wel een paar parels van een recepten. 

Recept


Ingrediënten:
600 gr meel
200 ml lauwwarm water
1 tl zout
1 el olijfolie

vulling:
2 grote preien
2 el olijfolie
beetje zout
beetje peper
1tl chilivlokken
extra olie om in te bakken.

Bereidingswijze:

Meng meel met zout, voeg de olie toe en kneed tot een deeg terwijl je de water beetje voor beetje toevoegt.  Je zult moeten blijven kneden tot je een zacht en elastische deeg die niet plakt. Is je deeg te nat? voeg dan een beetje extra bloem toe. Als je deeg te hard is dan voeg je een beetje extra water toe. Laat het deeg in een ingevette kom rusten en begin aan de vulling.

Haal de harde bovenste groene gedeelte van de prei weg, niet al het groen maar alleen de harde bovenkant. Was de prei goed en snijd vervolgens in dunne ringen.
Verwarm de olie en voeg de preiringen toe, voeg ook zout, peper en chili toe. Bak de prei zo’n 10 minuten, de vulling moet niet té vochtig zijn namelijk en de prei wil je zo zacht mogelijk hebben.

Verdeel het deeg in 8 tot 12 bollen en rol deze uit tot 1cm dikte.  Verdeel de vulling over de helft van je lapje deeg en vouw deze vervolgens dubbel, je hebt nu een halve cirkel. Druk de uiteinden stevig tegen elkaar, je kan daar ook een vorm voor gebruiken.

Bakken:
Verwarm 1cm hoge laag olie in een steelpan en bak de bolani’s goudbruin. De bolani’s hebben per zijde maximaal een minuut nodig. De olie moet daarvoor wel goed heet zijn, je wilt een sissend geluid horen. Voor de bolani’s op de foto heb ik maar een dun laagje olie gebruikt, in verband met de ramadan wilde ik niet al te vette eten tot me nemen. Máár ze zijn lekkerder als je ze in ruim olie bakt. De volgende keer maak ik een betere foto, beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.