Vlees Vlees, gevogelte en vis

Del3a, bout, uit de oven.

Leuke van social media zoals facebook & twitter, is dat je mensen kunt mee laten kijken in je keuken. Toen ik bezig was met iets nieuws heb ik dat ook meegedeeld met diegenen die zich daarvoor interesseren. Ik wilde eens zelf een schapenbout bereiden in de oven.
Omdat mij meerder malen gevraagd is uit te leggen hoe ik het gemaakt heb, deel ik mijn recept/bereidingswijze hier. Hoewel het mijn eerste keer was dat ik het klaar maakte, smaakt het heerlijk. Ook koud lekker op een broodje met wat sla en yoghurtsaus

Recept

Men neme een poot/bout van ongeveer 2 kilo*
100gr  oudi/ghee/ zachte boter**
5teentjes knoflook
2 plukjes saffraandraadjes
zout

extra:
bakpapier
aluminiumfolie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180c

Neem de bout en snijd dikke gleuven in het vlees.
Pel de knoflookteentjes en snij deze in dunne plakjes, verkruimel de saffraandraadjes een beetje.
Meng vervolgens boter, saffraan en knoflook.

Besmeer de bout aan beide kanten in met het botermengsel.
Bestrooi aan beide kanten met zout.

Bekleed je ovenplaat royaal met aluminiumfolie en vervolgens met het bakpapier.
Leg de bout daarbovenop, pak deze in met het bakpapier en vervolgens met de aluminiumfolie.

Schuif de bakplaat in de oven en laat vervolgens anderhalf uur lang gaar worden. Controleer vervolgens of het vlees gaar is, gewoon even met een vork vlees pulken, als het vlees makkelijk van het bot afgepulkt kan worden dan is het gaar  genoeg. Ik heb hiervoor een algemene regel gevonden die aangaf dat 1kg vlees 45 minuten nodig had, ik weet dat wat betreft vlees je in de Marokkaanse Arabische keuken toch langer nodig zult hebben. Dus heb ik het vlees 2uur in de oven gelaten.
Wanneer het vlees gaar is pak je de bout uit alle papier en stopt deze nog 15 minuten onder de gril zodat je een lekker knapperige bovenkant krijgt.

Op de meeste Marokkaanse feesten krijg je hierbij peper, zout, komijn en olijven geserveerd. Ik had (voor het geval dat het vlees niet zo super smaakte en om de groente inname te verhogen) geroosterde (zoete)aardappel, wortelpuree en een frisse salade erbij geserveerd.

*Je kan natuurlijk ook lam nemen, officieel was mijn poot van een jonge schaap.
** Ik maakte gebruik van ‘oudi’ wat geklaarde boter is met een lichte tijmsmaak. Ik beloof dat ik er eens uitgebreider over zal bloggen.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.