cake Zoetigheden

Kweepeer cakejes

Eigenlijk vind ik dat er in de foodwereld véél meer aandacht zou moeten zijn voor het ‘kweepeer seizoen’. Kweepeer is namelijk ontzettend lekker, alleen weten veel mensen (nog)niet hoe ze het kunnen klaarmaken en wát ze er allemaal mee kunnen doen. 

Ze zijn niet echt mooi om te zien, alhoewel ik vind ze wel mooi, maar in het algemeen voldoen ze niet aan de ongeschreven schoonheidsregels voor fruit. Nee zo’n gele appelachtige met grijze dons erover ziet er niet zo prachtig uit. Maar eenmaal gekookt is de smaak lekker, apart lekker. Ik wacht elk jaar wel met plezier op het kweepeerseizoen. Helaas heb ik zelf nog geen kweepeerboom in de tuin, maar mijn nicht heeft er meerdere. Elk jaar kijk ik letterlijk de kweeperen uit haar boom en met een zak vol oogst kan ik gelukkig weer aan de slag.

De kweepeer dus, Sfarjel (spreek uit Sfarzel) in het Arabisch,  is zoet verwerkt in de volgende cakejes.
Voor dit recept maken we eerst de kweepeer en -siroop klaar en vervolgens verwerken we ze in de cakejes. Je kan de kweepeer ook voorbereiden en mengen met roomijs/kwark of Turkse yoghurt. Dit is een eenvoudig manier om de kweepeer te koken zonder extra smaakmakers

Recept 

Kweepeer:

400gr kweepeer (ongeschild)

200gr water
100gr suiker

Schil de kweepeer en snijd in 1*1cm blokjes. Meng samen met de water en suiker in een pan en kook ze  op een laag vuurtje gaar.
Prik in de blokjes om te voelen of de kweepeer gaar is. De kooktijd is afhankelijk van de kweepeersoort, de mijne waren bijvoorbeeld na 10minuten al zacht maar het kan ook dubbel zo lang duren. Verwijder de blokjes (bewaar deze) en laat ze uitlekken en afkoelen.  Laat vervolgens de siroop inkoken tot siroopdikte, dit kan ongeveer 10minuten duren op hoog vuur.
Voor de cakejes:
150gr zachte boter in kleine blokjes
200gr bloem
150 gr suiker
2 eieren
1zakje Vanille suiker
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
100gr volle yoghurt
1/2 theelepel van zowel gember, kardemom als kaneel
de gekookte kweepeer blokjes
 
Ter versiering:
kweepeersiroop
Geroosterde amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voorop 170c

Maak gebruik van een keukenmachine alhoewel het ook prima kan met een mixer of garde.
Doe alle droge ingrediënten in een kom  en meng deze. Voeg vervolgens meteen alle natte ingrediënten toe. Mix tot een glad beslag.
Voeg de uitgelekte kweepeerblokjes toe en verdeel het beslag over een muffinvorm*.
Bak de cakejes in ongeveer 20minuten mooi gaar.

Wanneer de cakejes zijn afgekoeld dip je ze stevig in de kweepeersiroop en bestrooi je ze met het geroosterde amandelschaafsel
*Je kan ook 1grote cake maken, gebruik dan een 24cm vorm.

Informatie:

De liefhebbers zien de schoonheid van deze vrucht wel, kijk eens op deze website, elk jaar worden hier kilo’s kweeperen aangeboden. Daarnaast staat er veel informatie en recepten op de site. 

10 Comment

  1. Leuk, leuk leuk. Mijn moeder was ook helemaal weemoedig altijd als ze geen kweeperen kon krijgen, mooi om ze bij jou weer terug te zien. Ik heb ze gekocht en bereid, maar ik zit even met de hoeveelheden. Verwerk je dus het resultaat van 400 gram gekookt in één batch? Ik ben zo dom geweest om niet te wegen voor het koken, ik heb drie joekels van kweeperen zacht gestoofd in de oven. En nu wil ik graag jouw cakejes bakken. Kan je misschien kort omschrijven hoeveel het ongeveer was? Volgens mij moet het goed gaan met "ongeveer" … 😉

  2. Hoi Sophie,

    Resultaat van 400gr ongekookt is idd in 1 batch verwerkt, zitten de cakejes meteen goed vol. Even nadenken, ik heb ze na het koken laten afkoelen in een 'normale' soepkom formaat. Zo'n dille&kamille variant. Ik denk dat er hoogstens 100gr af gaat aan schillen&klokhuis.

    Succes
    Fatima

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.