Drankjes Ramadan

‘Ashir b gizou oe limon (wortel-sinaasappelshake)

Zoals de garnalencocktail een jaren ’60 gevoel geeft, geeft deze shake mij absoluut een jaren ’90 gevoel. In mijn jeugd kregen we altijd deze shake als we bezoek gingen of als we bezoek kregen.  Iedereen had zijn speciale recept, de ene tante maakte hem wat dikker en die ene oom maakte er meer een sapje dan een shake van. In Marokko is dit een bekende ‘ashir, afgelopen zomer werd het mij weer aangeboden tijdens een diner.

En wat is met toch met gerechten uit je jeugd, dat er niks lekkerder is?

Recept

 Eigenlijk kan ik heel makkelijk zijn ‘neem wortels en (liefst vers) sinaasappelsap, mix het en tadaa!’
Maar omdat ik weet dat hoeveelheden toch wel wat handiger is, heb ik laatst genoteerd wat ik precies gebruikte.

Ingrediënten:
350 gr wortels
1l (vers) sinaasappelsap
(optioneel) 1 tl oranjebloesemwater/ mazhar
(optioneel) 2tl kaneel
1 el suiker (optioneel)

Bereidingswijze:
Maak de wortels schoon en snijd in kleinere stukken.
Mix wortels en sinaasappelsap tot de gewenste consistentie, met deze hoeveelheid krijg je een niet al te dikke shake. Mocht je de shake iets dikker willen, voeg dan meer wortel toe en meer sinaasappelsap als je de shake lichter wilt.

Smaken verschillen nu eenmaal, bij ons thuis bijvoorbeeld willen 3 personen er suiker in (vind ik zelf onnodig), 1 persoon vind oranjebloesemwater niét lekker (hoe bestaat het?) en 2 personen geen kaneel. Wat ik doe is een basis shake maken en vervolgens mag iedereen zelf weten of ze oranjebloesemwater, kaneel en/of suiker toevoegen. De hoeveelheden hierboven zijn voor een hele liter en als het aan mij ligt moet je ze er alle 3 bij doen.

Variatie:

  • Voeg het sap van 1 citroen of limoen toe, je krijgt dan een soort van abc-drankje.
  • Neem half yoghurt/ half sinaasappelsap (zonder kaneel/oranjebloesemwater) voor een dikkere en frisse shake, als je dan ook nog zemelen/vezels toevoegt dan krijg je een gezonde ontbijtshake.

*’Ashir (uitspraak) (de ‘ staat voor de letter -‘ain-): een sap of shake, in de volksmond wordt het gebruikt voor alle sapjes/shakes die je koud drinkt en fruit bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.