Informatief Vlees

Hoe maak je gevulde wijnbladeren? ( Dolma/ Sarma)

Het foodblogevent van deze maand gaat over ‘vingerfood’, mijn ultieme vingerfood zijn gevulde druivenbladeren. Met buren, kennissen, familie en mijn eigen druivenplant ben ik zomers altijd voorzien van verse druivenbladeren. Hoe fijn is dat?

Hieronder zal ik verder gaan over hoe je een druivenblad voorbereid en ver

 

volgens vouwt.  Eerst ga ik het hebben over de naam.

De meest bekende en gebruikte naam voor dit gerecht is ‘dolma’ maar zoals gewoonlijk worden er verschillende namen gebruikt in  diverse landen.  ‘ Sarma’ in het Turks, ‘Dolmades’ in Griekenland, ‘Yaprak’ in enkele Balkanlanden en in gedeelten van Syrie, in landen als Egypt, Irak en Syrie spreekt men over ‘Mahsi waraq l ‘inab’ en waarschijnlijk zijn er nog meer afgeleiden en/of andere namen. Ook de vullingen verschillen van kruidig, vegetarisch, met noten, met gehakt, in een tomatensaus, in een crème saus en ga zo maar door.  Over de vullingen zal ik later hebben, laten we eerst beginnen met het voorbereiden van de druivenbladeren.

* Het belangrijkst is natuurlijk een plant te vinden/hebben die niet bespoten is met een of andere gif! Let daar op en vraag het eventueel na.
* Pluk bladeren die jong en mooi zijn, geen vlekjes of deukjes of scheurtjes. Oudere bladeren hebben te vaak harde nerven. Pluk vooral bladeren zonder grote inhammen.
* Was de bladeren voorzichtig en zorgvuldig.
* Vul een bak met heet water en wat zout. Leg de bladeren in het hete water en laat ze daar ongeveer 10minuten wellen. Je zult zien dat de bladeren verkleuren en je zult ze nu ook kunnen ruiken.
* Leg de bladeren vervolgens in een vergiet.

Nu zijn je bladeren klaar om gevuld te worden. Afgedroogd en opgestapeld kan je de druivenbladeren ook invriezen, wanneer je ze dan wilt gebruiken giet je er weer heet water over en zijn ze meteen klaar om te vullen. Je kan natuurlijk ook een pak druivenbladeren kopen, deze zijn te koop bij Turkse winkels.

Maak een vulling naar keuze, de basis is ongekookt rijst en je kan spelen met de ingrediënten. Voor deze foto’s had ik niet veel bladeren en heb een vulling gebruikt van: 200gr gehakt, 75 gram ronde rijst (zoals risotto), fijngesneden peterselie, geraspte knoflook, zout en peper.

* Leg je druivenblad voor je met de nerven naar binnen, snijd het harde stokje onderaan je vel weg.
* Leg je vulling onderaan op je blad en maak de vulling lang zodat je mooie lange dolma’s krijgt. Vergeet niet dat de rijst zal gaan koken en de vulling dus dikker gaat worden, wees zuinig met de vulling. Als ik een gehaktvulling maak dan maak ik vaak dikkere dolma’s, vegetarische vullingen maak ik dunnere. Het is een kwestie van smaak maar wat ik begrepen heb is dat ‘hoe dunner hoe verfijnder’.

Deze diashow vereist JavaScript.

*Vouw de zijkanten naar binnen.

* Vouw vervolgens de onderkant naar binnen.

* Rol zo strak mogelijk op

Nu is je dolma klaar om gekookt te worden. Een basisrecept voor het koken van dolma is:
Vul een ruime pan met de dolma, leg deze met de naad naar beneden mooi en strak naast & op elkaar in de pan. Doe er een flinke scheut olijfolie bij en citroensap. Giet er vervolgens genoeg warme water of bouillon over, voor 20stuks heb je ongeveer (dit hangt dus af van het recept/vulling) een halve liter vocht nodig.
Leg een bord op de dolma’s zodat de dolma’s niet open koken.

6 Comment

  1. Dag Marieke,

    ongeveer 30 tot 40 minuten op middenhoog vuur je zult zien dat je na 30minuten al bijna geen water meer in de pan hebt. Maar het is afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt en de pan natuurlijk. Een hogere pan heeft wat langer nodig dan een lagere pan.

    Je kan er altijd voor de zekerheid 1tje uithalen en laten afkoelen. Proef of alles gaar is voordat je het vuur uitzet. De rijst moet zacht zijn(ronde rijst heeft meestal wat meer tijd nodig) en het eventuele gehakt is dan ook mooi gaar.

    Groetjes Fatima.

  2. Goedemiddag Fatima, nou bedankt voor de aanvulling, ik ga er mee aan de slag. Vulling van rijst, gehakt, knoflookbieslook, peterselie, munt, kaneel, piment, paprikapoeder en zout. Druiveblad en verse kruiden uit eigen tuin natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.