Salade

Tabbouleh

Tabbouleh kan het best omschreven worden als een ‘peterseliesalade’. Peterselie is wat je ziet, ruikt en proeft. Dit bijgerecht/salade kan je op verschillende manieren maken, dit gerecht is dan ook bekend in verscheidene landen in het Midden-Oosten (de Levant). In Lebanon bijvoorbeeld gebruikt men veel meer peterselie dan bijvoorbeeld in Irak.  Gemiddeld is de ratio 2/3 peterselie en 1/3 de rest, al zal dat in Lebanon al snel 3/4 peterselie zijn.

Ikzelf doe eigenlijk elke keer wat, uiteindelijk gaat het om wat je zelf lekker vind. Ik hou er wel van om veel peterselie te gebruiken maar sommigen thuis vinden meer bulgur toch wat lekkerder.  Hieronder leg ik uit hoe ik het vaak maak, maar uiteindelijk moet je je eigen smaak vinden. Maar let op, het is en blijft een peterseliesalade en geen bulgursalade en peterselie speelt de hoofdrol.

Recept


Wat hebben wij nodig:

1 Kleine (rode) ui
1 Stevige tomaat (met schil)
1 Kleine komkommer (denk bijvoorbeeld aan een snackkomkommer)
rond de 40-50gr fijne bulgur
1 flinke bos platte peterselie. (koop een grote bos peterselie op de markt of bij een etnische winkel. Dit is een stuk goedkoper dan de tientallen pakjes die je nodig zal hebben in de supermarkt)
3 a 4 eetlepels olijfolie (naar smaak
Citroensap van 1/2 of 1 citroen (naar smaak)
Snufje peper
Eventueel een snufje zout.

En hoe maken we het:

Doe de bulgur in een kommetje en voeg daar net zoveel water aan toe tot de bulgur onderstaat. Niet meer! Laat de bulgur wanneer deze alle water heeft opgenomen  uitlekken op een stuk papier.
Snipper de ui fijn
Verwijder het zaad uit de tomaat en snijd deze in kleine blokjes, zo ook met de komkommer.
Verwijder de stelen van de peterselie en snijd deze erg fijn. Je wilt niet een peterseliemoes hebben dus het is echt een kwestie van snijden en niet hakken. Mijn tip is om een scherpe mes te gebruiken, droge peterselie en een droge snijplank, snijd vervolgens met een op en neer gaande beweging de peterselie fijn.

Meng bovenstaande ingrediënten, voeg een snufje peper en eventueel een snufje zout toe. Voeg vervolgens olijfolie en citroensap toe naar smaak. Kneed de tabbouleh goed door elkaar zodat alle smaken samen komen. Serveer meteen. Als je de tabbouleh later wilt serveren voeg dan pas op het laatst de olijfolie & citroen toe.

Serveer met citroenpartjes, knapperige sla (romana sla/witlof) en/of stukken geroosterd arabisch platbrood.
Traditioneel schep je de salade op met een stuk sla.

Deze salade past perfect bij een hapjes tafel, bbq, als bijgerecht bij iets pittigs  maar is ook lekker als een lichte maaltijdsalade.

2 Comment

  1. Hallo Eslem,

    Kisir is een iets ander recept, heeft een andere basis, Kisir is een bulgursalade met kruiden en andere extra's. Tabbouleh is een peterseliesalade waar de bulgur een veel kleinere rol heeft. Maar uiteindelijk is het idd allemaal een salade met bulgur ;), hier is mijn kisir recept : http://safranaargana.blogspot.nl/2012/07/kisir-op-mijn-wijze.html

    Ja het eindresultaat is opgegeten voordat ik er een foto van kon maken. Binnenkort weer opnieuw maken.

    Groet,
    Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.