Vegetarische gerechten

Kikkererwten en spinazie balletjes aka falafel.

Ik heb teveel spinazie gezaaid in de tuin, dat verklaart waarom ik opeens overal en nergens spinazie in en bij eet. Ontbijten met een spinazie shake? Lunchen met een spinaziesalade? Rijst met spinazie bij het avondeten? CheckCheckCheck.  Gisteren maakte ik bolognese saus voor bij de pasta en ook daar heb ik een berg spinazie ingedaan. Wraps met spinazie, been there, spinazie kort bakken met een eitje, done that.
Conclusie: ik ga popeye-sterk worden.

Dus toen ik deze snelle (want uit blik) falafel wilde gaan maken, ging ook daar spinazie in. Het werden geen gifgroene balletjes omdat ik besloot de spinazie grof gesneden toe te voegen, maar lekker waren ze zeker.

Recept

 

Ingrediënten:
500gr geweekte kikkererwten, (2 blikken of week 200gr gedroogde kikkererwten)
250gr spinazie grof gesneden, gewassen en gedroogd.
2 tenen knoflook fijngeraspt
Peterselie & koriander blad naar smaak (ik heb er lekker veel ingedaan)
het groene loof van 3 a 4 lente uien
1 tl komijn
zout naar smaak
1 ei
1 el bloem

Olie om in te bakken

Bereidingswijze:

Maal de kikkererwten grof, dit kan in een keukenmachine of je kan de kikkererwten met een vork tot puree ‘prakken’.
Neem een ruime kom en meng daarin alle ingrediënten.
Wanneer het te nat is kun je nog een beetje bloem toevoegen.

Neem een pan en giet daarin een laag olie, zo’n  2 a 3 cm.
Maak met 2 lepels ovale balletjes en bak deze goudbruin.
Zet het vuur niet te hoog omdat je wil dat ook de binnenkant gaar is.

Ze zijn lekker om zo te eten maar smaken ook lekker in een (pita) broodje met salade.

ps. Ik kreeg de vraag of je de spinazie/peterselie ook mee kan mixen in de mixer. Mijn antwoord is: Liever niet. Er komt dan best veel vocht vrij wat zorgt voor een gespetter tijdens het bakken.

5 Comment

  1. Hallo Sylvia,

    alles wat TÉ veel is, is slecht voor je. Ik ben geen dokter of geleerde maar mijn gezonde verstand zegt mij dat ik geen probleem zie in (periodiek) vaak spinazie te eten, zolang ik maar niet 3maanden lang emmers spinazie naar binnen werk.

    Ik heb geen flauw idee hoe het zit in de wetenschap, die veranderen helaas om de haverklap van mening. Wat ik wel weet is dat deze falafel niet zovéél spinazie en dus nitraat bevatten.

    Groetjes,

    Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.