Groenten

Foodblogswap: witte bonenmash en ingemaakte courgette

Voor de 2de foodblogswap ben ik gekoppeld aan Beginspiration. Een blog over gezond, puur en eerlijk eten. Ik volg Beginspiration (leuke naam toch!) al een tijdje en lees met plezier haar verhalen en ervaringen over en met gezond eten. Om deze reden was het in principe niet moeilijk iets te vinden dat ik lekker zou vinden, het was eerder moeilijker om te kiezen wát ik ging maken voor deze swap. Enkele recepten vielen al af omdat ik nog geen nieuwe keukenmachine heb, dommage.  Uiteindelijk heb ik gekozen voor 2 recepten. De witte bonen mash kwam als geroepen toen ik nog iets wilde maken voor bij het diner en de ingemaakte courgette waren als test bedoeld.

ps. Anneke kookte van mijn blog, nieuwsgierig naar haar versie van mijn griesmeelpancakes? Lees het hier.

Witte bonen mash:

 Recept:

Nodig voor 2 personen:
2 blikjes witte bonen (± 480 gram), uitgelekt en afgespoeld
Ongeveer 30 ml olijfolie
1 teentje knoflook, door de pers of geraspt
1 takje rozemarijn
½ citroen, zowel de rasp als het sap
zout/(witte) peper (naar smaak)

Verwarm de olijfolie, geraspte knoflook, rasp van de ½ citroen en het takje rozemarijn in een steelpan. Zet op een laag vuur en laat de geurige olie warm worden. Voeg, in plaats van de rozemarijn, een snuf saffraan bij de olie voor een extra luxe touche.
Giet de blikjes witte bonen af, spoel ze af onder de kraan en laat het goed uitlekken. Verwijder het takje rozemarijn. Doe de bonen bij de olijfolie en ga te lijf met een pureestamper of eventueel vork. Proef, en breng voorzichtig op smaak met een zout en peper. Vaak wordt er namelijk aan ingeblikte witte bonen al zout toegevoegd.

Conclusie:
De 1ste keer dat ik het had gemaakt heb ik het als bijgerecht geserveerd naast shoarma en een salade. En dat is een hele lekkere combinatie, echt waar het was ontzettend snel op.Ik prak de bonen tot een puree en voeg eventueel een beetje warm water toe om de puree iets smeuïg te houden.
De 2de keer heb ik het gemaakt en meer als een dip (hummus) gebruikt met veel knoflook, olijfolie en citroensap en dat is ook zeker een aanrader, Vooral op een cracker of broodje mét de ingemaakte courgette van hieronder.  Wel moet ik zeggen dat ik hem de 1ste keer heb gemaakt  met zelf geweekte en gekookte bonen en dat vind ik toch iets lekkerder dan bonen uit pot/blik.

Deze mash is een blijver bij ons thuis!

Ingemaakte courgette:

Recept:

Snij 2 kleine courgettes in dunne plakjes, bestrijk met olie en gril aan beide kanten. Kleine courgettes hebben een wat vollere smaak dan de grote versie. Leg op een bord om af te koelen. Bestrooi met verse peper. Steriliseer een (wek)pot en leg daar met een vork de gegrilde courgette erin. Bestrooi met verse tijm en giet er olijfolie overheen tot de courgette onder staat. Bewaar in de koelkast.

Conclusie:
Zeker knoflook toevoegen! Zeker kleine courgette’s nemen!!!  Heerlijk om te eten in salades, pizza, broodjes met van alles en nog wat, pasta.
Dit recept heb ik getest omdat ik een aantal courgetteplanten in de tuin heb omdat ik hoop op een goed jaar zal ik waarschijnlijk véél courgetterecepten nodig hebben. Dit recept is daarom ook een blijver!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.