Vegetarische gerechten

Fetteh met een marokkaanse kruidenjasje

Tijd gaat snel, we haasten ons de hele dag (voor wat?) en iedereen is altijd druk.
Was een burnout vroeger iets voor de ouderen, tegenwoordig hebben 25jarigen er al last van. Ook in de keuken gaat het om snel, sneller, snelst. Hoe vaak hoor ik om mij heen dat mensen ‘snel iets gaan koken of eten’.
Ik vind dit zo jammer maar doe er zelf ook aan mee. Mezelf dwingend probeer ik toch meer tijd te nemen voor mezelf en voor de keuken. Gewoon omdat het kan en het veel voordelen heeft.  Soms heeft voedsel tijd nodig om beter of lekkerder te worden. En dat is wat ook Es bedacht, Es host deze maand het foodblogevent en bedacht daarom als thema ‘fermentatie’.
En toen botste ik tegen mijn eigen drukke schema aan, hoe graag wilde ik iets maken met enkele gefermenteerde geheimen uit de Arabische of Marokkaanse keuken… maar daarvoor had ik tijd nodig, soms wel erg veel tijd!

Geduld is een schone maar ook een zeer moeilijke zaak .
Neem bijvoorbeeld yoghurt, dat moet fermenteren om te worden zoals het is. Het is in principe best wel makkelijk om zelf te maken met verse volle melk, warmte en een paar eetlepels yoghurt. Maar in de wachttijd tijd kun je ook yoghurt kopen, ermee koken, eten, opruimen, slapen, opnieuw yoghurt eten, gaan werken und so weiter.

Daarom gaan we maar koken met yoghurt.

Fetteh is een gerecht uit het midden-oosten dat vaak bestaat uit knapperig brood, een tussenlaag naar keuze zoals gehakt, aubergine of kikkererwten en dan overgoten met een yoghurtlaag en versierd met pijnboompitten en gesmolten boter. Grappige is dat dit gerecht vaak als ontbijt (ja echt) geserveerd wordt, als je hebt over tijd maken voor het eten! Ik besloot de kikkererwten eens een Marokkaans kruidenjasje te geven en in plaats van de bekende pijnboompitten gebakken amandelen te gebruiken.

Recept

Voor 2 a 3 personen.

Ingrediënten:
2 Arabische platbroden in stukken gescheurd.
50gr blanke amandelen

500ml Turkse yoghurt
2 eetlepels tahin
1 teen knoflook
1 a 2 el water

1 blik kikkererwten.
1 teen knoflook
2 eetlepels ras el hanout*
1 el olie

extra:
paprikapoeder
grof gehakte peterselie
1 a 2 eetlepels roomboter

Bereidingswijze:

Het Arabisch brood bakken we in olie knapperig. Ook de amandelen bakken we totdat deze goudbruin zijn.
Dan neem je een pan en doet daarin de olie, 1geperste teen knoflook en de  ras el hanout, bak dit kort aan en voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe. Laat op zacht vuur koken voor ongeveer 10 minuten.

Ondertussen pers je de andere teen knoflook uit en mengt dit met de yoghurt, tahini en water.
Smelt nu de roomboter totdat deze licht begint te kleuren en een notige geur geeft.
Hak de amandelen grof.

Haal de pan met kikkererwten van het vuur en voeg daaraan 1 eetlepel van de yoghurt-tahine mengsel en mix dit goed door.

Pak een groot bord, leg daar het brood op, vervolgens de kikkererwten en tenslotte het yoghurtmengsel. Versier met amandelen, paprikapoeder, peterselie en gesmolten boter

*Ik heb geen ras el hanout gebruikt maar zelf mijn kruiden gemengd. Het is makkelijker om gewoon ras el hanout of een andere marokkaanse kruidenmengsel. Ik heb gebruik gemaakt van: 1/2 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl kurkuma, 1/4tl fenegriekpoeder 1/4 tl nootmuskaatpoeder, 1/2tl kaneelpoeder, 1/4tl peper, 1/2 tl zout, 1/4tl gember, 1/4tl chili, 1/2tl korianderzaadpoeder, 1/4 tl kardemonpoeder.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.