Gevogelte Groenten

Niet zo’n hollandse bloemkool.

Onze eerste poging jaren geleden om ‘Hollands’ te koken was geen succes. Jus uit een pakje, gekookte aardappelen, gekookte bloemkool en een stuk kip. Néé, dat was niet wat wij hadden verwacht. Absoluut niet.
Met ketchup en mayonaise ging het al een stuk beter.

Toch bleef die nieuwsgierigheid hangen naar de traditionele Hollandse pot van groenten, vlees en aardappelen. Vind je het gek als je op school je medeleerlingen enthousiast hoorde zeggen dat zij kip met appelmoes en doperwtjes gingen eten of een gehaktbal met aardappelen en sperziebonen. En dan had je de reclames en programma’s op tv ook nog. Hoewel wij de aardappelen,vlees en groente combinatie ondertussen wekelijks wel op tafel hebben maar dan met allerlei kruiden, sauzen en kookmethoden is het nooit echt Hollands.

Ja, de Hollandse keuken is er één die ik nog echt goed wil leren ontdekken. Maar met een beetje fusion kom ik de tijd nu wel door. Neem nu bijvoorbeeld deze bloemkool, door het idee te gebruiken om jus te maken uit het vet waar je je kip in hebt gebakken en die jus weer te gebruiken voor je bloemkool krijg je een combinatie van bloemkool in jus en bloemkool in een charmillasaus. Serveren met salade en aardappelen of zoals wij vaker doen met brood.

Recept

Ingrediënten:
Een kilo kipstukken naar keuze
1/2 tl komijnpoeder
snuf peper
1tl paprikapoeder
1/2tl kurkuma
1tl gember
1eetlepel fijngehakte koriander
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 el zonnebloemolie
zout naar smaak

extra: 1/4 schil van een ingemaakte citroen

voor de bloemkool:
1 bloemkool van normale grote
50gr roomboter
2 eetlepels ketchup
100ml groentekookvocht
1tl komijnzaad of komijnpoeder
fijngesneden peterselie

Bereidingswijze:

Meng de kip met alle kruiden behalve de knoflook en laat dit een kwartier marineren.
Verwarm beide oliën in een pan (zonder anti-aanbak) Bak de kip vervolgens  aan alle kanten aan op hoog vuur. Zet het vuur lager  en doe een deksel op de pan, laat de kip ongeveer 20 minuten stoven.

Snijd de bloemkool in roosjes en kook beetgaar in water zonder zout. Laat vervolgens uitlekken en bewaar 1 glas (100ml) van het kookvocht.

Controleer of de kip gaar is, zet vervolgens het vuur hoger en bak de kip nog een minuut door zodat deze krokanter wordt. Haal de kip uit de pan en bedek met aluminiumfolie zodat deze warm blijft.
Voeg dan de boter toe aan de pan en laat deze smelten, zet het vuur hoger en voeg ook het water, ketchup en komijnzaad toe. Schraap alle aangebakken restjes los, roer alles goed om en laat 1 minuut op hoog vuur pruttelen. Haal alles door een zeef, doe terug in de pan, voeg bloemkool toe en meng voorzichtig om. Bestrooi met peterselie en serveer naar keuze met een salade of met aardappelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.