Vlees Vlees, gevogelte en vis

Gehaktballetjes in een heerlijke umami saus

Balletjes in saus

Niks kan mij zo blij maken als gehaktballen in een saus, het maakt niet eens uit wat voor een saus en het maakt ook niet uit met wat ik het eet. Punt is dat ik de combinatie gehakt & saus gewoon heerlijk vind. Deze saus is eigenlijk ontstaan toen ik een keer geen zin had om uitgebreid te koken (ja dat komt wel eens voor). De jongens wouden friet bakken en mijn moeder had al gehakt uit de vriezer gehaald. Ik besloot ze maar te bakken maar moest meteen denken aan het feit dat er niks sausigs aanwezig was waarin de liefhebbers konden dippen. In de kastjes loerend kreeg ik opeens een idee en van het een kwam het ander ‘een waanzinnig lekkere saus!’ Ik was en ben nog steeds verbaasd over de hartige smaak en tot de dag van vandaag weten de overige familieleden nog steeds niet wat er in de saus zit. Het is de combinatie van de ingrediënten die de saus een hartige smaak geven. Ik zou zeggen probeer het eens en misschien wordt je net zo’n fan als wij thuis

Recept

Ingrediënten:

500gr gehakt naar keuze (ik heb vaak rundergehakt met weinig vet)
1 tl komijn
1tl peper
1eetlepel fijngehakte peterselie
zout naar smaak

2 el zonnebloemolie.

Saus:
1 ui fijn geraspt
2 tomaten fijngeraspt
1 volle theelepel fijne mosterd
een  eetlepel tomatenpuree, ketjap mani en sojasaus
1tl paprika poeder
1/2tl komijnpoeder
2 eetlepel olijfolie

extra: 50ml water

Bereidingswijze:

Kneed het gehakt met komijn, zout, peper en peterselie en vorm er kleine balletjes van. Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de balletjes op hoog vuur totdat ze aan alle kanten aangebraden zijn.
Meng voor de saus alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en giet deze bovenop de gehaktballen.
Laat vervolgens een half uur op zacht vuur stoven.

Wil je de gehaktballen met rijst/couscous/bulgur o.i.d. eten dan voeg je extra water toe zodat de saus wat dunner wordt. Wil je de gehaktballen liever in een broodje stoppen en dus een dikkere saus dan voeg je geen water toe kan je de laatste 5minuten de saus op hoog vuur laten inkoken tot gewenste dikte.

Proef te allen tijde of er naar jou smaak genoeg zoet/zoet/zuur in zit.

5 Comment

  1. Nee, gewoon verse tomaten. De hakmachine hakt of vermaalt je tomaat als snel tot pulp. Met raspen krijg je dit niet, je krijgt kleine stukjes tomatenvruchtvlees in tomatensap.. het is nog steeds wel een beetje pulp maar toch anders. Voor mijn gevoel geeft dit een fijnere verse saus, maar dit kan ook tussen mijn oren zitten.

    Uberhaupt weet ik dat in Marokko maar ook in andere mediterrane landen het raspen van tomaten vaak voorkomt.

    Het is ook praktisch aangezien je de tomaten niet meer hoeft te ontvellen.

    Groet,
    Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.