Ramadan Zoete broodjes

Krachel: Zoete geurige broodjes

Krachel, krisslat of krwasa zijn populaire zoete geurige broodjes uit Marokko. Broodjes die men vooral zelf bakt naar eigen recept. Gelukkig hebben krachel wel bekende kenmerken. Krachel worden bijvoorbeeld vaak gemaakt met anijszaad, venkelzaad of sesamzaad. Vaak worden de broodjes gekneed met melk en bevat het deeg boter of olie en/of eieren. Tenslotte wordt er vaak oranjebloesemwater toegevoegd. De hoeveelheden en extra smaakmakers zijn wel afhankelijk van diegene die ze bakt.  De broodjes worden gewoon zo gegeten maar ook vaak besmeerd met roomboter, jam, honing of verse kaas. Gegeten bij de thee, ontbijt of tussendoortje en ook leuk bij een high thea.

Voor nu een versie die ik wel eens maak, uit dit recept haal je met gemak 18 kleine broodjes.

Recept

Ingrediënten:

500gr bloem
1 ei
50ml neutrale olie of gesmolten roomboter
1 el oranjebloesemwater
1 el suiker (meer als je ze zoeter wilt hebben)
30 gr verse gist
1tl zout
2 tl anijszaad
1 tl venkelzaad
225ml lauwwarme melk.

extra:
1 ei voor het besmeren
evt. sesam- of nigellazaad ter decoratie

Bereidingswijze:

Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden.
Strooi het zout en suiker om de kuil heen.
Wrijf het anijs en venkelzaad tussen je handen fijn en strooi dit ook om de kuil heen.
Doe de gist in het kuiltje en voeg een beetje melk toe en laat het gist even oplossen.
Voeg het ei, de olie en oranjebloesemwater toe.
Kneed alles vanuit het midden naar buiten toe terwijl je ondertussen beetje voor beetje melk toevoegt. Je zult alle melk nodig hebben, wees niet bang als het er nat uitziet, gewoon doorkneden tot je een soepel deeg hebt. Mocht het zo zijn dat het deeg wel té plakkerig is voeg dan een klein beetje meel toe. Je deeg moet namelijk niet meer plakken maar is wel zacht.

Bedek het deeg en laat het op een warme plek ongeveer een uur rijzen of tot het verdubbelt is.

Vervolgens smeer je je handen in met een beetje olie en maak je bolletjes. Bekijk zelf hoe groot je ze wilt hebben, ik zelf heb bollen ter grote van een mandarijn genomen. Leg deze bolletjes op een met
bakpapier bedekte bakplaat en laat weer rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld. De tijd is afhankelijk van vele factoren maar vooral van de temperatuur. Ik heb wel eens gehad dat ze binnen een kwartier gerezen waren en de laatste keer dat ik ze maakte hadden ze 1,5 uur nodig (het was ook erg koud toen)

Wanneer ze gerezen zijn verwarm je je oven voor op 190c.
Besmeer je broodjes met ei en bestrooi ze eventueel met sesamzaad.
Bak ze af in ongeveer 15 a 20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

Luchtdicht afgesloten zijn ze enkele dagen houdbaar

8 Comment

 1. Ze zien er heerlijk uit! Met meel bedoel je waarschijnlijk bloem, want meel is bruin en zo te zien zijn het witte broodjes. En gebruik je dan bloem uit de supermarkt of speciale bloem om brood mee te bakken? Heb jij ook een recept van zoete Marokkaanse anijsbroodjes?

 2. Hallo Caroline,

  dankjewel, ik bedoel bloem maar om de een of andere manier denk ik altijd aan meel. Ik heb gebruik doodgewoon bloem uit de supermarkt gebruikt.
  Krachel staan in Nederland meer bekend onder de naam 'anijsbroodjes', in andere landen staan ze bekend als zoete broodjes. Omdat het verwarrend kan werken besloot ik ze gewoon zoete geurige broodjes te noemen mét de marokkaanse naam er bij.
  Voor een sterkere anijssmaak kan je het venkelzaad en oranjebloesemwater weglaten en de broodjes ook bestrooien met een beetje anijszaad.

  Groet,
  Fatima

 3. Heb dit recept gemaakt met kleine aanpassingen en het is erg goed gelukt! 🙂
  Ik heb alleen helemaal in het begin een klein beetje melk van mijn huisgenootje gejat om bij het gist te doen en verder water gebruikt. (aangezien je gist+melk even moest laten oplossen dacht ik dat de suikers in melk misschien nodig waren voor het gist) Ik had iets meer vocht nodig dan in het recept aangegeven was.
  Verder heb ik het ei vervangen door 1 el lijnzaad+ 3 tl water.
  Bedankt voor het recept! En goede blog, heel leuk! Hoe is het afgelopen met de bakwedstrijd?

 4. Fijn dat het gelukt is. Heb je het ei vervangen omdat je geen eieren eet? Ik wil namelijk graag eens bakken met ei-vervangers en vind het nu wel erg interessant om te lezen dat het werkt met een combinatie van lijnzaad&water. Dat gaan we eens proberen!

  Wat betreft de wedstrijd: geen flauw idee. Het is nog niet zo populair als de bedoeling is. maar misschien doe ik weer mee met de volgende wedstrijd

  Groetjes Fatima

 5. Ik zie dat je verse gist hebt gebruikt maar ik heb alleen droge gist. Dus als ik dit recept met droge gist wil maken, hoeveel heb ik dan nodig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.