Gevogelte Vlees, gevogelte en vis

Tajine: Kip&kweepeer

Het foodblogevent van deze maand wordt gehost door Levine van ‘Uit de keuken van Levine’. Na heel wat zoete foodblogevents besloot zij om kip de hoofdrol te laten spelen deze maand. Levine vroeg ons om creatief te zijn met kip en eerlijk gezegd vond ik dat moeilijker dan gedacht. Kip is iets dat we vaak eten hier thuis maar ik wou toch iets speciaals hebben en dat ook nog eens past bij mijn doelen van dit jaar. Bladerend door oude foto’s&recepten en nieuwe recepten besloot ik een oude succesrecept voor een lekkere kip stoofgerecht opnieuw uit wou testen. Toen ik kweeperen tegenkwam op de markt was het al snel 1+1.

 Recept

Ingrediënten:
1kg kip(stukken), meer als je daar behoefte aan hebt.
1/2 kilo (ongeveer 2) kweeperen*
2 gele of witte uien
2 el zonnebloemolie

Charmoula (marinade)
2 el olijfolie
1 tl kurkuma poeder
1tl gemberpoeder
½ tl komijnpoeder
¼ tl kardemonpoeder
½ tl peper
1 tl paprikapoeder
1,5tl zout
De schil van een halve gepekelde citroen
Het sap van een halve gepekelde citroen
Plukje saffraan, geroosterd
een eetlepel gehakte peterselie en koriander
Extra: Ongeveer 50ml water

Bereidingswijze:
– We beginnen met het klaarmaken van je charmoula. Hak daarvoor de schil van je ingemaakte citroen heel klein. Het vruchtvlees pers je met je handen uit. Saffraan draadjes vermorzel je to kleine stukjes. Meng dan samen met de overige kruiden, specerijen en olijfolie in een bakje.

-Verwarm je tajine tot deze heet is.
-Snijd je uien doormidden en dan in plakjes.
Schil en snijd de kweeperen in ongeveer 6 a 8 parten.
Giet de zonnebloemolie in je tajine en bak vervolgens je kipstukken aan alle kanten goudbruin.
Voeg de helft van je charmoula toe en roer je kipstukken goed om zodat deze bedekt zijn met de charmoula. En leg ze dan allemaal zo plat mogelijk in je tajine.
Voeg de uien plakjes toe en zorg ervoor dat je ze goed verdeelt over je tajine.
Verdeel daar vervolgens je kweepeerpartjes over.
Verdeel (besprenkel) tenslotte de rest van de charmoula over de tajine. Doe dit met een lepel zodat je de charmoula goed kan verdelen over de gehele tajine.
Zet de tajine vervolgens op zacht vuur en laat voor minimaal een uur stoven. Controleer na een halfuur of er nog genoeg vocht in de tajine zit, de uien laten namelijk vocht los. Mocht het nodig zijn voeg dan een beetje water toe.

-Serveer de tajine warm en traditioneel met brood. Je kan hem natuurlijk ook serveren met couscous, rijst, bulgur of andere granen. In het laatste geval raad ik je aan goed op de vochtpeil te letten, je zult dan waarschijnlijk de gehele 50ml aan water moeten toevoegen of zelfs meer.

Geen tajine?

Voor diegenen die geen tajine hebben: je kunt bovenstaande stappen prima volgens in een stevige braadpan.
Voor diegenen die dit gerecht in een oven willen klaarmaken: Bak de kip goudbruin in een pan en vermeng deze daarna met de helft van de charmoula. Neem een ovenschotel en leg daarin de helft van je uien, leg daar de kip vervolgens, de rest van je uien, de kweeperen, de rest van je charmoula en het water. Bedek met aluminiumfolie en laat vervolgens in een voorverwarmde oven gaar stoven op 180c. In de oven heb je ongeveer 30 a 45 minuten nodig.

De foto is een oude foto waarbij ik een halve ui had fijngehakt en toegevoegd had aan de charmoula, daarnaast ik destijds de tajine versierd met een paar reepjes ingemaakte citroen.

 * Ik heb voor dit gerecht gewoon kweeperen bij de Turkse winkel of op op markt gekocht. Ik ben niet zo bekend in alle kweepeersoorten maar kan je wel vertellen dat sommige kweeperen soms snel tot moes koken. Let daar even op, want je wilt geen moeskokende kweeperen. Ikzelf heb deze laatste soort wel eens gekregen van iemand met een eigen kweepeerboom in zijn tuin, ik was zelf erg verbaasd dat ze zo snel tot moes kookten!

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.