Informatief Overig

Streetfood: gekookte kikkererwten

Kikkererwten of andere peulvruchten als fastfood, klinkt gek hier in Nederland. In de Arabische/mediterrane wereld is het best wel gewoon bijna elk land heeft wel een straathap die bestaat uit één van de vele peulvruchten. Van peulvruchten puree’s, rijstgerecht met peulvruchten tot de bekende falafel. 

In Marokko zie je wel eens (het hangt net van de stad en bezienswaardigheid af en van ‘hoe volks’ het is) verkopers met hun bekende karren op straat die gekookte kikkererwten of tuinbonen* verkopen. En dat was het dan ook. Voor een dirham of meer (1 dirham = 10 eurocent) koop je een puntzak met gekookte kikkererwten. Hét lekkere is dat extraatje die ze er boven op strooien, een mengsel van zeezout, komijn, chili of peterselie.  Hoewel de combinatie zout&komijn standaard is hebben sommige verkopers ook andere specerijen of kruiden.

Op de foto zie je een variant met alleen komijn&zout. Ik begon met 1dh en heb uiteindelijk nog 4x nabesteld het was gewoon lekker om kikkererwten te eten terwijl we keken naar de zondagse mensenmassa die hun weekend vierden in de binnenstad van Casablanca.
Het is heel makkelijk zelf te maken maar kost wel wat tijd. Die tijd zit in het feit dat het gewoon beter en lekkerder is om de kikkererwten te weken en daarna te koken. Sorry, maar het is echt lekkerder.

Misschien een tip voor mensen die wel vaker kikkererwten gebruiken. Ik week altijd een hele zak (kgzakken te koop bij de Turkse winkel), kook die daarna gaar in wat water met zout en laat ze afkoelen.  Vervolgens stop ik ze in zakjes en gaan ze de vriezer in.

 

Maar oké. Men neme kikkererwten zoveel als je wilt en weekt deze een nachtje. Kook ze daarna in water met bicarbonaat gaar. Deze tip zou hét verschil maken en zorgen voor smeuïge, cremige kikkererwten wat ook erg handig is als je hummus wilt maken. Spoel ze daarna af en serveer ze lauwwarm met een van de volgende kruiden/specerijen naar keus:
– Zeezout / Komijn / peper / chilivlokken / paprikapoeder
of ga een stapje verder en voeg olijfolie, yoghurt, harissa, tahina toe
in het eerste geval kun je gewoon met je handen eten, in het 2de geval is een lepel handiger.
Gedroogde tuinbonen mét velletje, staat ook wel bekend als full mesdames.

 

1 Comment

  1. Ik ben echt dol op peulvruchten, maar kikkererwten als streetfood is nog nooit in me opgekomen. Simpel en gezond.
    Dat ga ik zeker eens proberen. Het lijkt me alleen lekkerder bij warm weer dan in de winter. Op mijn To Cook List voor als de zon weer meer gaat schijnen.

    Leuk bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.