Desserts Zoetigheden

Make your own mess.

Volgens mijn statistieken zijn heel wat mensen op zoek naar een passende afsluiting van hun kerstdiner. Vooral het pavlova recept is booming. Omdat ik weet dat stress en veel willen koken kan zorgen voor wat kleine ‘resultaat verschillen’ tussen wat je wou maken en wat er uiteindelijk uit de oven komt….. Mij gebeurt dat vaak genoeg, opgeven ken ik niet dus ik probeer er altijd wel wat van te maken met wat ik nog in huis heb.
       Voor vandaag wou ik het eens hebben over ‘Eton mess’, dat is geen puinhoop gemaakt door ene Eton maar een dessert die men tegenwoordig schaart onder de traditionele Britse desserts. Hoewel er geruchten zijn dat dit dessert ontstaan is na een gevallen pavlova blijkt dat het eigenlijk gewoon een dessert is dat al een paar eeuwen geserveerd werd op Eton College. Eigenlijk een heel eenvoudige bedacht toetje dat dus fruit (aardbeien), room en schuimpjes bevat het hoe en wat eromheen is voor zover ik weet niet bekend. Ondertussen zijn er al tig varianten bedacht en zijn de serveer mogelijkheden eindeloos van erg chic tot een aanvalbare puinhoop op een bordje.
      Maar terug naar mezelf, ik had namelijk een etentje en vergat dat mijn oven veel te warm was voordat ik mijn pavlova erin deed. Het gevolg was een iets te donkere pavlova, ter plekke besloot ik dat ik er maar iets anders van ging maken. Omdat ik er van hou om mensen veel  keuze’s te geven en ik zelf nu eenmaal moelijk keuzes kan maken werd het een Eton mess maar dan iets anders, aangezien eenieder zelf zijn eigen mess mocht creëren.

Hier kunnen zeker 6 mensen van genieten.

Het recept:
Bord 1:
Pavlova stukjes zie pavlova recept, ook te vervangen door merengue/schuimpjes uit de winkel.

Kom 2:
Room-mascarpone:

200ml koude room
1 bak mascarpone (250gr)
1/2 vanille stokje waar je de zaadjes uitschraapt of 2 zakjes vanillesuiker
2 lepels melk

Klop de room op 1 eetlepel suiker tot dikke pieken. Roer de mascarpone los  met de melk, vanillezaadjes of vanillesuiker. Klop vervolgens de mascarpone door de slagroom heen. Laat vervolgens in de koelkast afkoelen.

Kom 3:
Rabarber-sinaasappel compote

800gr rabarber, in grote stukken gesneden
sap van 1 sinaasappel
rasp van 1 sinaasappel
1 vanille stokje waar je de zaadjes uitschrapt of anders een zakje vanillesuiker
300gr suiker

Alles in 1 pannetje doen, 10 minuten laten koken of totdat de rabarber gaar is
en dan volledig laten afkoelen. 

Kom: 4
Bosvruchten
200gr gemengde (diepvries) bosvruchten
evt. 1 tl suiker

Alles in 1 pannetje totdat de vruchten ontdooid en zacht geworden zijn. Laat dan even kort pruttelen zodat de vrijgekomen sappen indikken en laat vervolgens volledig afkoelen.

kommetje 5: (niet te zien op de foto)
Geroosterde amandelschaafsel
Rooster 50gr amandelschaafsel in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn geworden, dit gaat erg snel.

Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden! Laat je keukenkastjes, diepvries en vers voorraad bepalen wat er allemaal op tafel komt. Denk hierbij aan kleur en vooral aan structuren, iets zachts/zoets/smeuïg/krokants/notigs/fruitig etc.

2 Comment

  1. Goedemorgen Fatima,

    Dit is nu eens een blog naar mijn hart. The world is full of pavlovas and many of them are "peep" Ik ken slechts twee dames die deze Australische taart lekker bereiden. Ik vind daarom een Eton mess een goed alternatief… Ben ik dol op.

    Fijne dag Gereon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.