Vis Vlees, gevogelte en vis

Tajine met gehaktballetjes van sardines

Als zeer geliefde gast ben ik nogal verwend toen ik tijdens mijn vakantie de toerist aan het uithangen was in Casablanca. Toen ik bij beide logeerfamilies tussen neus en lippen door aangaf dat ik van vis hield, stond er opeens ontzettend vaak vis zoals sardine op het menu. Of we nu thuis aten of buitenshuis vis smaakt overal heerlijk.

Terug op het platteland was het wel weer even schrikken. Hier was de zee niet om de hoek (minimaal 2 uur reizen) en de visboer die 1x per week  toeterend langskwam had een assortiment die voor een lange tijd alleen maar bestond uit sardine. De meeste vissoorten werden in de dichtstbijzijnde stad al gekocht en aangezien we aan het einde van zijn rit zaten mochten we überhaupt al blij zijn als er nog sardines aanwezig waren. Gelukkig kan ik zonder veel moeite te doen de visboer zover krijgen dat hij altijd aan mij blijft denken!

Dus elke week had ik tenminste sardines in huis als er geen andere vis voor mij bewaard was. Wat ik vaak gemaakt heb is een bekend gerecht in Marokko: “Tajine gevuld met sardinegehaktballetjes in een kruidige tomatensaus’.

Recept

Ingrediënten:

1 kg sardines. Schoongemaakt, van graat verwijderd en uitgelekt* Vervolgens in een gehaktmolen of keukenmachine tot gehakt vermaalt.
1 aardappels in dikke plakken (zie tip onderaan)
2 winterwortels in dikke plakken (zie tip onderaan)
1 paprika
handjevol groene olijven
schil van een 1/2 gepekelde citroen of plakjes gewone citroen.

Tomatensaus:

2 grote sappige tomaten
1 kleine ui
Charmoula marinade:
halve bos peterselie
halve bos koriander
3 tenen knoflook (voor de liefhebbers 5)
1 el paprikapoeder
1/2 el zout
1 el komijn poeder
 1 tl gemberpoeder en peper
3 el olijfolie
sap van een halve citroen
schil van een 1/2 gepekelde citroen (7amd mraqed) ***
eventueel 1 el harissa/sambal als je van pittig houdt.
* Laat de sardines in een vergiet uitlekken. Je wilt dat ze een beetje opdrogen voordat je ze tot gehakt maalt. n vergiet doen zodat ze drogen en uitlekken. Belangrijk dat ze drogen omdat ze anders nattig gehakt geven.  Malen in een gehaktmolen of anders in een keukenmachine.
** Gepekelde citroen kun jezelf maken (recepten volgen binnenkort) of je kan ze kopen bij de Marokkaanse winkel. Je kan het ook prima zonder gepekelde citroen maken.

Bereidingswijze:

– Neem een bak en doe daar je sardinegehakt in.
– Gebruik een 2de bak en rasp daarin je tomaten en ui fijn.
– Hak vervolgens je peterselie, koriander, knoflook en schil van de gepekelde citroen fijn. Meng deze in een aparte kom met al je specerijen, olijfolie en citroensap. Dit is nu je charmoula
-Neem 1/3 van deze charmoula marinade en voeg die toe aan de sardine gehakt. De overige 2/3 van de marinade meng je met de geraspte tomaten en ui.
Neem nu een tajine (zie tip). Leg daarin plakken aardappel en wortel  giet daarover de tomatensaus en laat dit 15 minuten tot 30 minuten op zacht vuur pruttelen.  Hoe langer je het laat pruttelen hoe dieper de smaak van je tomatensaus.
– Proef of alles naar smaak is, je kan nu nog rustig een beetje zout o.i.d. toevoegen.
– Maak balletjes van het sardinegehakt en leg deze in de tajine. Versier met de reepjes paprika, reepjes gepekelde citroen of plakjes citroen.  Verdeel ook de olijven over de tajine.
– Laat vervolgens nog ongeveer 20 a 30 minuten op zacht vuur pruttelen.
– Let wel op of de vochtgehalte nog op peil is, je wilt geen waterbad maar ook geen dikke tomatenpasta. Controleer om de 10minuten of er nog wel genoeg water in je tajine aanwezig is.

Eet met warme Marokkaanse brood, warme (afbak)broodjes.

Tips

Je bent natuurlijk niet verplicht om dit gerecht in een tajine klaar te maken, niet iedereen heeft überhaupt een tajine tot zijn of haar beschikking. Je kan gerust gebruik maken van een hapjespan, zolang deze maar een stevige bodem heeft. Ook kan je dit gerecht in een ovenschaal in de oven klaarmaken. In het laatste geval kun je de tomatensaus samen met de sardineballetjes meteen in een ovenschotel in de oven op 200c koken, of je kan de tomatensaus van te voren een kwartier laten aanbraden in een pan.
De reden waarom ik plakjes aardappel en wortel in de tajine leg onder de tomatensaus en gehakt is om de volgende 2 redenen: Allereerst voorkom je zo dat je sardineballetjes vastbakken of zelfs verbranden in je tajine en ten tweede nemen de groenten overtollige vocht op zodat je saus uit zichzelf indikt. Je kan het ook zonder doen en als je de sardineballetjes in de oven kookt dan is het in principe niet nodig. Het is wel erg lekker en zo heb je ook meteen wat meer groenten in je gerecht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.