Groenten

Gevulde gedroogde aubergines met gehakt en rijst.

En wij ons maar jaren afvragen hoe men deze aubergine’s maakt. Hoe blijft de schil zoals die is? Pas nadat we het eens gingen navragen kwamen we erachter dat het gedroogde aubergine’s waren en dat je die gewoon in de winkel kan kopen…  tsjah de Turkse winkel is soms net iets te groot voor me. 
In Turkije hangen strengen met holle aubergine’s gewoon gezellig aan de muur.  En Inshallah als het me lukt ga ik deze vakantie eens zelf proberen te maken, het is volgens mijn ouders toch belachelijk warm in Marokko. (Nog erger in het zuiden zijn al een aantal sterfgevallen (Allah rahmoe) bekend geworden.) Maar die warme zon zal misschien wel groenten heel snel drogen.

Ik zelf hou van gevulde gedroogde aubergine’s, ze smaken echt anders dan een normale gevulde aubergine. Net zoals een zongedroogde tomaat anders smaakt dan een gewone tomaat, ook die zongedroogde tomaten wil ik deze zomer gaan maken.
tsjah.. ik moet toch wat met mijn tijd doen 😉

Recept

Ingrediënten:
1 zak gedroogde aubergines
2 el tomaten of paprikapuree
4 el olie
Water

Vulling:
400 gram gehakt
150gr rijst
1 kleine ui fijngehakt
2 tenen knoflook fijn geraspt of gehakt.
1 grote tomaat in kleine blokjes
Flinke bos peterselie fijngesneden (naar smaak)
Fijngesneden dille (als je dat hebt)
1 el gedroogde munt
2tl Paprikapoeder
1 el Olijfolie
2 paprika of tomaten puree
Snuf peper
Snuf zout
Harissa/sambal/pulbiber als je dat lekker vind

Bereidingswijze:

Allereerst haal je de gedroogde aubergine van de touw af, doe voorzichtig want ik ben er achter gekomen dat ze makkelijk breken. Doe ze in een pan met water en wat zout en kook ze ongeveer een kwartiertje, ze moeten zacht worden. Laat ze dan uitlekken en afkoelen.
Begin aan de vulling en dat is eigenlijk een kwestie van alles in 1 bak stoppen en goed kneden zodat alles met elkaar mengt.

Wanneer de aubergines zijn afgekoeld vul je ze 3 kwart (je laat een stukje over want de rijst en gehakt zetten uit tijdens het koken). Neem een pan waar ze goed in passen, niet een te grote pan nemen maar een kleine is al helemaal fout. Vervolgens doe je daar de tomaten/paprikapuree, eventueel geraspte teen knoflook en olie in, meng dat even goed door elkaar heen. Leg dan de gevulde aubergine erin. Leg ze strak tegen elkaar aan en begin aan de buitenste rand, dat werkt makkelijker. Vervolgens leg je een bord die er precies in past op de aubergine en giet je er water bij tot iets boven de aubergines.

Op middelmatige vuur 20 minuten koken ongeveer, na een kwartiertje moet je even kijken of er nog water in de pan zit en anders voeg je een beetje toe. Je kunt ook een beetje van de vulling eruit halen en proeven of alles gaar is.

Lauw warm vind ik ze het lekkerst met een beetje yoghurt ernaast. Samen met een salade een complete maaltijd. Ze zijn ook handig wanneer je een buffet aan het samenstellen bent.
ps. naast de zakken gedroogde aubergine heb je ook gedroogde paprika. Deze hoef je alleen te wellen en kan je tegelijk met de aubergine vullen en bereiden met dezelfde vulling.

 

11 Comment

 1. Ooh, had ik zaterdag nou toch maar die zak gedroogde aubergines meegenomen. Dit lijkt me heerlijk. Volgende keer dat ik bij die geweldige Turkse supermarkt ben in de herkansing. Wat een prachtige recepten heb je hier allemaal staan!
  groeten,
  Tonia

 2. per toeval had mijn zoon gedroogde aubergines gekocht.. Ik jouw recept gemaakt maar dan niet met gehakt wél auberginesstukjes, courgette enz. om het vegetarisch te maken..Jaren geleden heb ik van een turkse buur eens citroenzuur gekregen en granaatappelzuur, dat heb ik er ook bijgemengd.. Het is echt héél lekker en doet me sterk denken aan het recept dat die turkse buur steeds maakte, was dan in laagjes met gevulde ui, wijnbladeren en kip tussen.. maar die zoetzure smaak njammie.. in elk geval wree bedankt, dankzij jouw recept hier benader ik die smaak 😉

 3. Dag Jenny,

  ben blij dat het gesmaakt heeft.
  Het recept dat je hierboven beschrijft klinkt als dolma. In zowel de turkse als levantijnse keuken vult men vaak een pan met allerlei dolma (gevulde ui/paprika/courgette/druivenbladeren en aubergine. Samen met lamsvlees of kipstukken, citroensap, granaatappelzuur en zout worden de dolma in 1 pan gekookt. Wanneer alles gaar is leg je alles in 1 bord en kan iedereen kiezen welke groenten hij/zij wil eten.

  Hoop dat het zo duidelijk is.

  met vriendelijke groet,
  Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.