Deegwaren Zoete broodjes

Argan-rozijnenbroodjes

Deze broodjes zijn het resultaat van 2 recepten voor broodjes die ik bij Choumicha (Marokkaanse tv kok) zag. Oorspronkelijk is het deeg steviger en maakte ze er fougasse van, maar ik en me moeder wisten niet meer exact hoe ze gemaakt werden en hebben uiteindelijk  onbewust de 2 recepten gecombineerd. Achteraf vonden we zo eigenlijk veel lekkerder en dus bleven we ze zo maken.
 Het zoetnotige van de arganolie gaat goed samen met de rozijnen. Ik weet dat arganolie niet zo heel goedkoop is, dus je kan het ook mengen met een neutrale olie zoals zonnebloemolie.

Recept


Ingrediënten:
100gr. suiker
100 gr. in stukjes gesneden blanke rozijnen (gewoon op een plank leggen en hakken)
1 ei
snuf zout
3/4 blokje verse gist
1/2 zakje bakpoeder
150 ml arganolie culinair
150ml water
150 ml lauwe melk
+/- 600gr. meel.

Bereidingswijze:
Los de verse gist op in het water en melk. Voeg alle ingrediënten behalve de meel toe en meng dit goed.
Voeg nu beetje bij beetje de meel toe, probeer eerst 500gr en mocht het te nattig zijn dan kun je een beetje extra meel toevoegen. En mocht het te stevig worden dan voeg je een beetje water toe. Hoe irritant het ook is je moet het liefst 10minuten lang kneden en minimaal 5 minuten.  Het deeg is nattig een soort van natte lemsemmendeeg of stevige oliebollendeeg.

Neem vervolgens een bak, vet deze in met een beetje olie en doe het deeg erin.Rol het even om en zet het op een warme plek tot het deeg verdubbelt is. Het hangt van warmte in keuken af hoe lang dat duurt. gemiddeld is een uurtje genoeg maar ik heb ze een keer in de winter gemaakt en toen was het deeg pas na 2, 5! uur gerezen. 
Na het rijzen kneed je het deeg weer even snel door met geoliede handen en maakt met geoliede handen balletjes ter grote van een mandarijn. Leg deze uit elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat ze even 10 minuten narijzen.

Besmeer ze met ei&melk en bak ze in een voorverwarmde oven op 200c af tot ze goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten.

Versieren kan met honing/suikerstroop/jam en daarover heen gebakken gehakte amandelen, geroosterde walnoten of kokos. Maar ook puur natuur zijn ze heerlijk.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.