Ramadan Zoetigheden

Dadel-geitenkaas buideltjes

Dadels zijn in de Ramadan big business, we hebben het dan niet over een schattig bakje van 200gr, nee we hebben het dan over kilo’s. Zie hieronder een dadelverkoper in Pakistan, dat is pas het echte  dadel werk!

Over de hele wereld eten mensen dadels om het vasten te verbreken, volgens de islamitische overleveringen verbrak de profeet Mohammed zijn vasten met dadels en melk. Zodoende ontstaat er een eetgewoonte onder alle moslims wereldwijd en zijn dadels het product van de maand geworden. Nu zijn dadels in alle vormen en maten ontzettend lekker, ikzelf ben gek op de wat drogere variant die ik vaak in Marokko zie. Maar in Nederland kopen we de bekende Tunesische dadels.

Vooral omdat je nu langer de tijd hebt om te verzinnen wát je wilt eten is het leuk om eens af te wijken van het overbekende. Daarom het volgende recept waarin de bekende dadels gecombineerd worden met geitenkaas. Dit idee zag ik eens op een Marokkaanse kookprogramma waarin een dame dit als een voorgerecht serveerde, zij maakte gebruik van warkavellen (filodeeg uit Marokko) en maakte een grotere variant. Ikzelf besloot dat filodeeg ook prima moet werken en heb ze kleiner gemaakt omdat ik het alleen als een hapje wou serveren.
Het is het makkelijkst wanneer je een bakje met een voorgesneden rol geitenkaas koopt. Maar een gewone rol werkt ook prima. De hoeveelheden zijn niet heel nauwkeurig maar dat hoeft in principe ook niet voor zo’n eenvoudig hapje, je moet alleen even van te voren beslissen hoeveel buideltjes je wilt maken en daar de hoeveelheden op aanpassen.

Bron: Sshiwat Biladi- aflevering in Ourika/Tizi n Test.

Ingrediënten:
Filodeeg
Geitenkaas rol
Dadels
Honing.

olie of gesmolten boter

evt. keukentouw

Per hapje  heb je 1 velletje filodeeg, ½ plakje geitenkaas en 1 dadel nodig.

Bereidingswijze:
Snijd je geitenkaasrol in plakjes van 1 a 2 cm dik en verdeel deze dan weer door de helft.
Ontpit je dadel en verdeel deze in tweeën.
vouw je vel filodeeg dubbel en leg in het midden een stukje dadel, daar bovenop de geitenkaas en daar weer boven de andere helft van je dadel.
Druppel er een beetje honing over heen en vouw dan voorzichtig de filodeeg tot een buideltje die je losjes vastmaakt met wat keukentouw.

Voor het afbakken verwarm je de oven voor op 200c. Smeer met een kwast je buideltjes licht in met olie/gesmolten boter en bak ze in ongeveer 8 a 10 minuten goudbruin en knapperig.
Knip voorzichtig het touwtje los en serveer ze lauwwarm.

Ik nam ze zelf mee om later af te bakken.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.