Uncategorized

Rabarber-griesmeel taart                 


Ik heb behoefte aan vakantie. Echt waar, heb nog zoveel studiedingen te doen de komende 1.5 maand. Moet ondertussen ook nog eens mijn vakantiespullen kopen en van alles regelen voor de vakantie. Ik weet nog dat ik wou beginnen met een blog en toen dacht: “Is het niet beter om dit ná je studie te doe meissie?’. Toch besloot ik het te doen en ach, zo erg is het niet als je even een week of twee geen tijd hebt om iets te plaatsen. Dus heb geduld allemaal, alles komt toch altijd goed uiteindelijk?

Maar tussen alle drukte door is het heerlijk om iets frissig naast mijn ontelbare mokken thee te hebben. Toen er bij de groenteboer ook nog eens rabarber in de aanbieding was, wist ik meteen dat ik deze taart moest maken. Het oorspronkelijke recept komt van Klary Koopmans en haar oorsprongsketting gaat tot in Toscane!
De eerste keer had ik geen polenta in huis en heb daarvoor in de plaats griesmeel gebruikt, want dat heb ik wel altijd in huis. Maar deze taart is lekker met polenta of griesmeel en met echt elke soort jam die je kan bedenken en werkt natuurlijk het best met een dikke jam met extra veel vruchten. Ik heb hem ook eens gemaakt met abrikozenjam, griesmeel en een klein beetje oranjebloesemwater. En binnenkort was ik van plan een versie met polenta en frambozen te maken. Ach er zijn zoveel mogelijkheden en je kan met dit recept zoveel variëren.

Ingrediënten:

Deeg:
210 gram bloem
70 gram grove griesmeel
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
125 gram zachte boter
100 gram suiker
1 ei, heel
1 ei, gesplitst
1 eetlepel suiker
2 eetlepels extra grove griesmeel

Voor de vulling:
450 gram rabarber (schoongemaakt gewicht), gesneden
200 gram suiker
het merg van 1 vanillestokje
2 eetlepels sinaasappelsap of  water

bakvorm: 23/24 cm

Bereidingswijze:

Vulling:
maak de vulling een dag van te voren. Voor de vulling meng je alle ingrediënten in een pan en laat je inkoken tot een dikke jam. Laat vervolgens afkoelen, het zal vanzelf dikker worden.

 Meng in een kom de bloem, maismeel, bakpoeder en zout.
Meng in een andere kom de zachte boter met de 100 gram suiker tot je een romige massa hebt. Voeg het hele ei toe en de dooier van het andere ei (wit bewaren). Roer tot de eieren zijn opgenomen. Meng dan de droge ingrediënten erdoor tot je een samenhangend deeg hebt.
Vorm 1/3 van het deeg tot een dikke worst en pak die stevig in plastic folie. Leg deze een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.
Druk de rest van het deeg in de taartvorm, bekleed ook de randen. Waarschijnlijk moet je af en toe je vingers een beetje vochtig maken met koud water om te voorkomen dat het deeg aan je vingers plakt. Zet de beklede taartvorm een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.

Als je klaar bent om te bakken: Verhit de oven voor op 190 C. Neem de taartvorm uit de vriezer. Schep de rabarbercompote erin. Neem de deegworst uit de vriezer en snijd er plakjes van, en gebruik deze om een ´deksel´op de taart te maken. Het is niet erg als er hier en daar wat rabarber tussendoor piept. Klop het achtergehouden eiwit los met een scheutje koud water en bestrijk hiermee de taart. Bestrooi met de suiker en griesmeel en bak in ongeveer 35 minuten goudbruin. Laat afkoelen en serveer zo of serveer met wat dikke yoghurt of crème fraîche7 Comment

  1. Ik raad het je echt aan. Het is zuur, zoet en fris. Maar ken ook genoeg mensen die het helemaal niks vinden.

    Misschien handig om eens van die potjes rabarbercompote uit de winkel te proberen? Om even te proeven hoe het smaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.