Uncategorized

Griesmeelcake met siroop

Een klassieker bij mij thuis. Zo’n klassieker die je al jaren maakt en die ik ook vaak hebt zitten veranderen.  Het is een kruising tussen een besboussa en een gewone cake. Ik geef hieronder het basisrecept en wat variaties die ik lekker vind.


Ingrediënten4 eieren
1 glas suiker
1 glas olie
1 glas yoghurt
1 glas fijne griesmeel
2 glazen bloem
1 zakje bakpoeder

Siroop:
1 glas suiker + 3/4 glas water + 1/2  citroen
glas= 225ml (Hollandse theeglas met oortje)
Bereidingswijze:Klop de eieren met de suiker.
Voeg de olie en yoghurt toe.
Voeg dan de griesmeel toe en als laatst de gezeefde bloem en bakpoeder.
doe rustig met de meel, je kan aan 1 3/4 glas genoeg hebben.  Bak dan tot de cake gaar is.

Ondertussen maak je de siroop kun je 1 glas water en 1 glas suiker koken met wat citroensap, laat dit borrelen tot je merkt dat de siroop aan het indikken is. Laat dit afkoelen en giet het boven de licht afgekoelde cake, eventueel kan je hem versieren met nootjes of kokos. En laat dan geheel afkoelen

Snijd in stukken en het is handig om de cake in papieren vormen te serveren.

Ikzelf bak de cake in een grote vorm die je bij turkse winkels kan kopen. Het beste is om een 28cm vorm te nemen. Het beslag is echt teveel voor een 24cm vorm maar een 26cm vorm moet in principe kunnen.
Wat betreft oventijd kan ik helaas niet duidelijk zijn. Meestal bak ik hem zo’n 35 minuten op 180c, maar in een andere oven van me gaat het supersnel en ben ik met 20min klaar. Probeer 30min op 180c en prik dan even om te zien in hoeverre de cake gaar is.


variatie:
1)

1/4 glas meel vervangen door gemalen amandelen.
siroop maken met halve glas suiker en halve glas honing en bestrooien met gemalen (gebakken) amandel.
2)
Gebruik 1 el citroensap in het beslag
Maak geen siroop maar klopt roomkaas met poedersuiker tot crème, besmeer de afgekoelde cake ermee en bestrooi met citroenrasp
3)
Voeg 1,5 tl oranjebloesemwater, 1 tl rozenwater en 1 el sinaasappelsap in het beslag.
Neem de heel  dun afgesneden schil van een sinaasappel, snijd dat in hele dunne sliertjes. Kook deze sliertjes in de siroop samen met 1,5 tl oranjebloesemwater en 1 tl rozenwater. Laat die eerst aan de kook komen en daarna op zacht vuur doorkoken zodat de sinaasappelschil gekonfijt wordt.
Giet de siroop over de cake, bestrooi met de sliertjes sinaasappelschil en met geroosterde amandelschaafsel.

22 Comment

 1. hoi Fatima, wat leuk, zo'n recept met variaties! Ook een leuke foto, zo in dat cupcake-papiertje!
  Ik heb nog maar 1 keertje basbousa gemaakt, en dan nog volgens een recept van Gordon Ramsay :-). Niet echt authentiek dus maar hij was wel lekker! Maar jouw recept spreekt me wel aan!
  Welke variant is jouw favoriet, ben wel benieuwd?
  Groetjes,
  Marian

 2. Hai Marian,
  Dat krijg je als een cake vaak maakt, het is dan zo makkelijk om te gaan varieren. Maar nu vraag je wel me wel wat, de laatste heb ik afgelopen weekend gemaakt (daar zat ik over te twitteren) en ik vond hem echt lekker, door die extra smaken die heerlijk combineren.
  Maar eigenlijk elke variant wel haha

  Ach bestaat er authentieke recept van basboussa? Ik heb zelf ook nog geen goeie basboussa recept gehad, tenminste geen authentieke.

  groet.

 3. Je kan vla gebruiken of (volle)melk.
  Maar de yoghurt is eigenlijk essentieel in dit recept.
  Met vla krijg je een extra smaakje en mijn ervaring met melk is dat je wel een lekkere cake krijgt maar dat die minder lekker is als de yoghurt-variant.

 4. Dag Anoniem,

  het kan wel. Het probleem zit in de verhouding met bakpoeder die je krijgt.
  Als je zelfrijzend bakmeel wilt gebruiken dan zou ik ipv een hele zakje bakpoeder toch wel een halve zakje toevoegen. Anders rijst de cake te weinig.

  Succes.
  Groet,
  Fatima

 5. Hoi Fatima,

  Het is een heerlijk recept! Alleen komt mijn cake in het midden erg omhoog. Het midden doet er langer over om te garen en daardoor worden de randen weer te droog. Weet jij een oplossing?

  Groetjes, Marieke

 6. Dag Marieke,

  het enige wat ik kan bedenken is dat je een grotere vorm nodig hebt.
  Meestal heeft de cake geen ruimte om te reizen en schiet daarom in het midden omhoog. Een andere oplossing is om een deel van het beslag in muffinvormpjes te gieten en die apart te bakken.

  Tenslotte kan je eventueel meer siroop over de randen gieten, tegen de droogheid?

  Groetjes,
  Fatima

 7. Dag Angie,

  voor deze specifieke cake zou ik dan toch naar zuivelvervangers kijken. Denk hierbij aan soya-yoghurt en eivervanger. Ik weet dat er in de vegan-keuken verschillende ei-vervangers gebruikt worden zoals een combinatie van lijnzaad en water. Hier weet ik zelf helaas niet genoeg van en ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd.

  Groetjes,
  Fatima

 8. Twee jaar geleden heb ik je recept een keer of 8 gemaakt. Daarna vergeten en kwijtgeraakt, maar ik ben blij dat ik dit recept weer kan maken. Morgen high tea visite, vandaag dus alvast deze lekkere cake maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.