Uncategorized

Geroosterde aubergine yoghurt dip

Ik heb iets met groenten en yoghurt dipsauzen, ze zijn gewoon heerlijk. Dit keer dus een variant met geroosterde aubergine. De allereerste keer dat ik dit gerecht proefde, op een Turkse benefiet,ging ik bijna over mijn nek. Hoe lekker het er ook uitzag ik had het gevoel een hap rook ingenomen te hebben. De 2de keer had ik weer exact hetzelfde en zo ook de 3de keer. 3x is niet altijd scheepsrecht.  Máár het ziet er zo lekker uit altijd, dus op een gegeven moment dacht ik: ‘ Ik maak het gewoon op mijn eigen manier’.  Dus deed ik wat ik altijd doe, internet afstruinen naar allerlei recepten en kijken wat er allemaal mogelijk is.  Één van de belangrijkste tips die ik las was dat wanneer je niet in je aubergine prikt, het vruchtvlees wit zou blijven en nog belangrijker de rooksmaak lichter zou zijn. Om het af te maken heb ik de aubergine gewoon op een gaspit zitten roosteren en niet (traditioneel) in de houtskool.

Já, nu is het een dip geworden die ik lekker vind. Een lichte subtiele rooksmaak die goed past bij deze kibbeh.


Ingrediënten:
1 aubergine
1 geraspte teen knoflook
snufje zout en (witte peper)
Turkse/Griekse yoghurt
1 el olijfolie

Topping:
olijfolie
fijngehakte peterselie
sumac
pul biber
paprika poeder

Bereidingswijze:
Was de aubergine, droog af en hou hem vervolgens in een open vuur. Rooster de aubergine rondom, dit duurt ongeveer 15minuten. Het mag echt grijzig worden.
Laat het vervolgens afkoelen.
Snijd de aubergine dan doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Hak het vruchtvlees fijn en bak het in een pan met de olijfolie, zout, peper en de geraspte teen knoflook op zacht vuur. Doe dit langzaam op zacht vuur zodat de knoflook niet verbrand.
Laat even afkoelen en voeg dan yoghurt toe, de hoeveelheid hangt van je eigen smaak af. Neem gewoon een eetlepel per keer en proef en bekijk of de dikte en smaak goed is.

Serveer het in een mooie bord. Versier met de olijfolie en fijngehakte peterselie en voeg sumac/pulbiber/chilivlokken/paprikapoeder naar smaak toe

6 Comment

  1. Heb deze dip in Istanbul gegeten en kon het hier in Nederland maar niet namaken. Dankzij jouw recept wel! Dank! Door het roosteren op het vuur van de gaspit krijg je inderdaad die lekkere rooksmaak.

  2. Dag Julia,

    die rookaroma staat op mijn wishlist. Ik zou het een keer willen gebruiken voor amerikaanse gerechten die nu eenmaal het lekkerst zijn met een heftige rooksmaak.

    Ik kan ondertussen al meer genieten van een iets sterkere rooksmaak tegenwoordig meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.