Uncategorized

Foodblogevent Mei: Aardbeien rozen ijs & aardbei/brownie trifle

Voor het foodblogevent van mei is Caroline brouwer de gastvrouw. Zij gaf ons de volgende opdracht:

Het is voorjaar en de winkels liggen weer vol met die heerlijke rode, gezonde vruchten, vooral die uit Nederland hebben mijn voorkeur. Je kunt er veel kanten mee op en dat is ook de bedoeling. Bijvoorbeeld bakken of een lekker dessert maken, maar ook voor de mensen die niet van zoet houden is er een mogelijkheid om mee te doen, want je kunt aardbeien ook heel goed in salades verwerken. En er zijn nog wel meer mogelijkheden. Ik ben erg benieuwd en kijk uit naar jullie inzendingen. Ik hoop dat het net zo’n succes wordt als vorige maand en dat er weer heel veel lekkere recepten ingestuurd gaan worden.

 

De opdracht is dus: maak een lekker recept waar aardbeien in verwerkt worden.

Ik had zoals gewoonlijk tig ideetjes in mijn hoofd om te maken en nooit had ik alle benodigde ingrediënten in huis. Mijn idee was namelijk frozenyoghurt met aardbei, rozenwater en pistachekoekjes. Dat ging niet allemaal volgens planning, rozenwater was op, pistachenootjes werden opgegeten (ik had ze nog wel verstopt!) aardbeien waren snel foetsie dus het koste me nogal wat tijd om alles voor elkaar te krijgen.
In de tussentijd had ik ook zin in een trifle gekregen en bedacht ik: ‘hé waarom niet met aardbei? En chocolade? En custard? 

                      
                      

Voor vandaag 2 ‘recepten’ een trifle die je het liefst samen met vriendinnen in pyjama kijkend naar de laatste aflevering van desperate housewives gezamenlijk uit een grote bak scheppend wilt eten. En frozen yoghurt die je na een zomerse diner mooi aan gasten of jezelf 😉 kan serveren en als je niet vergeet dat je pistachetuiles in de oven hebt staan, kan je ijs prachtig serveren naast een flinterdunne knapperige tuile.


Voor de trifle:
Brownie (zelfgemaakt of gekocht, een chocolade cake werkt ook prima)
*Custardpoeder (de pakken custard liggen in de supermarkt bij de bakproducten)
500ml melk
50gr suiker
*500 gram aardbeien + extra ter versiering
50gr suiker
50ml water
*400ml room
1 zakje vanille suiker
*2 el cacaopoeder
evt. geschaafde chocolade

Extra: een grote glazen kom! Waar zeker een liter of 2 inpast.

Bereidingswijze:

Laten we beginnen met een aardbeiensiroop:
kook de aardbeien met de suiker en water totdat je ziet dat de suiker opgelost is en de aardbeien zacht. Laat voor een minuutje borrelen en doe het vuur dan uit.

Maak de custard volgens de aanwijzingen op de verpakking met 500ml melk en 50 gr suiker. Laat ook dit even afkoelen, niet te lang anders wordt het te dik.

Breek de brownie of chocolade cake in stukken en leg die in je kom. Neem dan je pannetje met siroop en giet 3/4 van de siroop (de aardbeien zelf dus niet!!) over de cake. Laat de cake het vocht opnemen voor ongeveer 10 min.
Giet vervolgens voorzichtig  vanaf de zijkant de custard over de cake.  Bedekt de kom met folie en leg hem in de koelkast zodat de custard kan opstijven.

Vlak voor het serveren kan je de koude room stijf kloppen met vanille suiker. De aardbeien pureer samen met de overgebleven siroop tot een dikke saus, deze roer je dan voorzichtig door de stijve slagroom. Giet dit vervolgens over de opgesteven custard en bestrooi lichtjes (of dik als je er van houdt) met cacaopoeder en geschaafde chocolade.

Als je nog extra aardbeien hebt snijd je die voor het serveren in plakjes en leg je ze bovenop de custard.

Ik weet nog steeds niet hoe je een trifle netjes kan eten, met zijn allen uit zo’n komen is leuk maar niet iedereen is daar fan van en als je het op een bordje schept krijg je een rwiena (chaos).

Ben je daar ook bang voor dan kan je de trifle ook in glazen serveren. Alleen durf ik niet te zeggen hoeveel glazen je dan nodig hebt, ga dan uit van minstens 8 glazen.

Het 2de recept is heel makkelijk:
Ik heb het recept van David Lebovitz genomen. Enige verschil is dat ik dus Turkse/Griekse yoghurt heb gebruikt, in totaal 75gr suiker (aardbeien zijn zoet!) en ipv de kirsch er anderhalve el rozenwater heb toegevoegd.
Omdat de tuiles dus als zwarte frisbees uit de oven kwamen, erg jammer aangezien het deeg heerlijk smaakte,  heb ik snel wat bladerdeeg in reepjes gesneden en gebakken. Wat gemalen pistachenoten en klaar!

7 Comment

  1. Hoi Fatima, wat een leuk recept! Ook een leuk accent, dat rozenwater erbij!
    Ik herken het probleem van de verdwijnende ingrediënten trouwens ook… bij mij verdwijnt ook altijd alles, ook al verstop ik het, heel frustrerend :-)!
    Groetjes,
    Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.