Uncategorized

Wortel & yoghurt ( havuclu haydari)

Na de komkommer & yoghurt dip een wortel&yoghurt dip. Dit gaat een yoghurtdip week worden. En ‘yeaah’ riep iedereen enthousiast.

Terug naar de worteldip, ik eet hem al jaren bij mijn tante. Altijd als zij een feestje heeft en dan een bbq doet maakt ze deze dip. Zij bedacht deze versie omdat ze zelf niet van tzatziki hield, jaren later kwamen we erachter dat het een bekende dip is in de Turkse keuken en dat het ‘havuclu haydari’ als naam heeft. Ik ging meteen recepten vergelijken en ik zag dat er zoals gewoonlijk ontzettend veel verschillende recepten zijn. Met gedroogde munt, zonder komijn, met pul biber, met weinig yoghurt (krijg je een dikke dip van,, waar je balletjes van kan rollen!), met heel veel yoghurt dat het een saus wordt, met uitgelekte yoghurt (labne) en ga zo maar door. Dit is de versie die mijn tante maakt en ik heerlijk vind. Ik smeer het overal op en doe het overal bij en eet het zelfs gewoon zo met een lepel.


Ingrediënten

400-500gr. Turkse/Griekse yoghurt (10%)
300- 400gr geraspte wortel
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
snufje peper
snufje zout
1 tl gemalen komijn
2 a 3 el fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:
Rasp de wortel (het liefst op de fijne rasp)
Rasp of hak de knoflook fijn
Verwarm de olie in een pan, voeg de geraspte wortel, fijngehakte knoflook, peper,zout en komijn toe. Bak dit ongeveer 10 a 15 minuten op een zacht vuurtje. Je wilt dat de wortel mooi zacht wordt, lichter wordt en alle smaken in zich neemt.
Laat de wortel dan even afkoelen en meng zoveel yoghurt toe als je zelf lekker vind. Laat afkoelen in de koelkast en versier met de peterselie.

6 Comment

  1. Super lekker geworden, zonder peterselie maar met pul biber. Ik heb ontdekt dat ik 'em liever met een beetje meer yoghurt erdoor heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.