Uncategorized

Muhallebi met abrikozen en noten

                   
 

Muhallebi, je hoort de Arabische benaming voor melk  ‘halib’ erin en daarmee vat je het hele gerecht wel samen……melk. 
Met melk maak je een aparte puddingachtige iets dat verbazend lekker is. Het is een gerecht dat in heel veel landen bekend is, van Turkije tot India en terug naar Egypte, alleen elke land heeft zo zijn eigen ingrediënten of naam eraan verbonden. Ik weet zo ook niet te vertellen waar het daadwerkelijk vandaan komt en ben dus nog zoekende in al die informatie in verschillende talen, voor nu heb ik een makkelijke versie.Voor 4 a 5 personen.


Ingrediënten
600ml melk
45 gr maizena
75ml honing
1 el oranjebloesemwater
evt.1/8 tl Arabische gom (zo’n 2 bolletjes, Arabische gom werkt als een verdikkingsmiddel, als je het niet hebt dan is dat geen probleem)


50gr  gedroogde abrikozen (gewassen)
100ml kokend water
3 el suiker
evt.75 gr  geroosterde gehakte noten naar keuze (amandel/walnoot/ hazelnoot/pistache)


Bereidingswijze:
We beginnen met 500ml melk aan de kook te brengen.
Ondertussen mengen de overige 100ml melk met de maizena.
Wanneer de melk warm begint te worden voegen we de maizenapapje, oranjebloesemwater, honing en Arabische gom toe.
Laat dit op zacht vuur koken, terwijl je ondertussen alles goed door roert. Na ongeveer 10 minuten is het mengsel dik geworden en begint het te borrelen.  Haal het dan van het vuur en blijf even doorroeren totdat het wat afgekoeld is.  Giet het in de glazen of bordjes waarin je het dessert wilt opdienen.
Laat het een paar uur afkoelen op een koele plek opstijven, hoe langer je het laat afkoelen hoe steviger het wordt. Laten we zeggen minimaal 3uur.


Week de abrikozen een uur in 100ml kokend water. Vervolgens giet je het weekvocht in een pannetje en hak je de abrikozen fijn. Voeg deze toe aan het weekvocht samen met de suiker. vervolgens kook je dit op zacht vuur tot een een dikke stroop.


Opdienen:

Neem de bordjes/glazen muhallebi,  leg in het midden een lepel van de abrikozen saus. sprenkel een beetje van de siroop erover en versier met de noten

2 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.