Uncategorized

Makreel tajine met aardappel, paprika en doperwtjes

Ik had zin in een tajine gerecht, tenminste in de ochtend had ik er zin in. Nadat ik op de markt was geweest en met makreel thuis kwam, bleef ik zin hebben in een tajine gerecht. Ik besloot dat ik toch de  gekochte makreel ging gebruiken in de tajine. Het bleek lekker te zijn, anders dan ik had verwacht. Makreel is namelijk een vette vis en dat leek me niet meteen heel lekker in een tajine.  Maar mijn verwachting klopte niet, gelukkig.
Dit gerecht kun je ook met andere vis maken, zolang het maar een stevige vissoort is. Een vette vissoort is nog beter. Ook met de groenten kun je varieren; ui, tomaat en paprika zijn wel onvervangbaar.


Ingredienten:

chermoula/marinade:
4 tl paprikapoeder
1tl tomatenpuree
1tl harissa (als je van pittig houdt)
1 tl gemalen peper
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
2 el citroensap
4 el olijfolie
2 el zonnebloemolie
2 tl zout

Fijn gesneden peterselie en koriander (ongeveer 2 lepels elk)

overig:

1 kg vis (in dit geval 4 makrelen)
2 wortels in schijfjes
2 uien in halve plakjes
2 tomaten in plakken
1 grote paprika in reepjes of plakjes
Andere groenten naar keuze op de foto zie je nog
3 aardappels in plakjes
handjevol doperwten
half handje vol olijfjes.
ongeveer 1el peterselie en 1 el koriander
halve citroen in plakjes

Bereidingswijze:Meng alle ingredienten van de charmilla/marinade door elkaar.
M aak de vis zo schoon mogelijk (in mijn geval kop eraf, staart en vinnen eraf en binnenkant vis schoongemaakt) meng de vis met de charmilla en laat dat even een uur marineren! Je kunt de vis ook fileren zodat je makreelfilets krijgt. Ik heb ze zelf in de lengte doormidden gesneden. 
Zet je tajine op het vuur en laat deze warm worden. Verspreid de wortel en uien over de bodem.En leg daar de vis op, verdeel de overige charmilla erover. Giet  een scheutje water in de bak waar de vis inzat,  spoel de restjes charmilla ermee om en  giet dat meteen in de tajine.
Verdeel de overige groenten over de vis. Strooi de peterselie/koriander erover en leg de citroen in het midden.
Laat dit nu op een middelhoog vuur een uur pruttelen.Let er wel op dat er genoeg vocht in zit en proef of er genoeg zout inzit. Ik heb zelf nog wat peper over de aardappels gestrooid, omdat ik dat eigenlijk altijd doe.
Tenslotte moet je niet vergeten dat wanner je het vuur uitdoet je tajine nog steeds kookt, er moet dus wel genoeg water in zitten wil je je brood nog ergens in kunnen dopen. Merk je dat je tajine droog is geworden dan moet je een klein beetje water toevoegen, zo’n 30-50 ml.
Eet dit met (Marokkaans/turks) brood
Bsaha.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.