Uncategorized

Pittige zoete uien.

We eten eigenlijk best wel vaak ‘hollands’ thuis: vlees, groenten en aardappels. Alleen doen we dat waarschijnlijk ietsiepietsie anders dan hetgeen je nu in gedachten hebt. Wij marineren het vlees op de een of andere manier, aardappels komen uit de oven, zijn gestampt of gestoofd en de groenten moeten ook een jasje aan.
       Nu hebben velen wel gemerkt dat uien in de afgelopen tijd ontzettend goedkoop waren.(Ik ga het dan niet hebben over de arme Hollandse uienboeren, de weggooiprijzen, de uienbergen,  de export van de goedkope Hollandse uien en de niet blije boeren in die exportlanden). Helaas vinden mensen uien  saai en standaard en missen hen pas wanneer ze er niet zijn.
      Terwijl uien prachtig zijn, ze geven zoveel smaak aan praktisch elk gerecht, in elk land en in alle ‘rangen&standen’.  Ze zijn ook zo veelzijdig rauw, gebakken, gefrituurd, gestoofd, gevuld etc. Nee, ik ben wel een uiengek. Het is een van die weinige groenten die bij iedereen thuis geliefd is. Dus daarom krijgt uien bij mij thuis vaak een hoofdrol. 

     Voor dit keer dus een zeer makkelijk gerecht. Pittige zoete uien. Dit idee kreeg ik van een collega, alleen gebruikte zij er uihelften voor ( per persoon 2 helften). Ik zelf vond ringetjes veel leuker staan. Naast de specerijen die ik er heb staan kan je natuurlijk ook gebruik maken van andere kruiden zoals kerrie. Wil je ze lekker pittig, wees dan royaal met de chilipeper. Wil je ze zoeter, wees dan royaal met de honing.

ps. kurkuma kleurt je vingers prachtig 😉

Ingrediënten:
uien ( ongeveer 2 uien p.p.)
honing
gemalen chilipeper
kurkuma
zout

olie (mix van zonnebloem- en olijfolie)
evt beetje water

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220c (heetste stand)
Schil de uien en snijd deze in ringen.
Neem een ovenschotel en smeer deze in met olie.
Leg er een laag uien in en bestrooi deze vervolgens met gemalen chilipeper, kurkuma en zout.
Sprenkel er vervolgens olie en honing over.
Leg er dan weer een 2de laag uienringen over en bestrooi deze weer met gemalen chilipeper en kurkuma en zout en besprenkel ze met olie en honing.
Herhaal dit totdat alle uien op zijn, zorg ervoor dat de bovenste laag lekker dik bestrooid en besprenkeld is. Bedek met aluminium folie en bak ze in 35-40 minuten gaar, laat ze daarna nog 10 minuten onafgedekt verder bakken. Mocht je merken dat het wel heel droog aan het worden is in de ovenschaal, voeg dan een scheutje water toe.

Geserveerd met lamsshoarma (homemade) en salade. De aardappels waren er die dag niet,
 daar waren pitabroodjes voor in de plaats gekomen.

2 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.